Redactieblog

653 x bekeken

GD: opvallend veel rode lebmaagworm

Het aantal besmettingen met haemonchus, ook wel rode lebmaagworm, is dit jaar opvallend hoog.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Bij de GD hebben 34 bedrijven gemeld dat ze een besmetting hebben met de worm. In de afgelopen drie weken zijn er 26 nieuwe besmettingen gemeld.

De besmettingen zijn verspreid over het hele land. Maar met name ten zuiden van de lijn Amsterdam - Almelo zijn veel bedrijven besmet. "Dit jaar zagen we al heel vroeg in het jaar, in begin april, sterfte bij volwassen schapen door de wormziekte. Dit is heel opmerkelijk omdat de wormen normaal vooral schade veroorzaken bij lammeren in de maanden juli en augustus", aldus een dierenarts van de GD.

De laatste weken zijn bij de GD veel dode schapen en lammeren aangeleverd voor sectie. Veel dieren bleken de rode lebmaagworm als doodsoorzaak te hebben.

De rode lebmaagworm komt vooral voor in nattere jaren met hogere temperaturen. De worm veroorzaakt geen diarree, zoals bij de meeste worminfecties, maar bloedarmoede en sterfte. De volwassen wormen in de lebmaag van schapen zijn echte bloedzuigers. Naast het klinische beeld van bloedarmoede, waarbij slijmvliezen bleek zijn, hebben de schapen vaak dikke koppen als gevolg van oedeemvorming tussen de kaaktakken.

De GD adviseert schapen en geiten in de meest risicovolle periode van in juli en augustus elke twee weken te verweiden naar een perceel waar minimaal drie maanden geen runderen, geiten of schapen hebben gelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.