Redactieblog

1 reactie

Eind in zicht voor Commissie Biotechnologie

De Commissie Biotechnologie bij Dieren (CBD) gaat vermoedelijk verdwijnen.

Dat concludeert de organisatie in haar jaarverslag. "De ministeries van landbouw en Volksgezondheid hebben het voornemen kenbaar gemaakt om de huidige procedure voor toetsing van biotechnologische handelingen bij dieren te laten verdwijnen. Dit zal zeer waarschijnlijk leiden tot opheffing van de CBD", aldus de organisatie. Wanneer de CBD wordt opgeheven is nog niet duidelijk.

De Commissie Biotechnologie bij Dieren beoordeelt of biotechnologische handelingen bij dieren geen onaanvaardbare gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van het dier en of er tegen de handeling geen ethische bezwaren bestaan. De commissie geeft hierover advies aan het ministerie van landbouw, waarna het ministerie besluit of de aanvrager een vergunning krijgt voor de handelingen.

In 2007 zijn in totaal acht nieuwe adviesaanvragen ingediend, terwijl er nog vier aanvragen uit 2006 in behandeling. De meeste aanvragen hebben betrekking op biomedisch onderzoek. De CBD heeft tien adviezen uitgebracht. Bij alle adviezen werd geadviseert de handelingen onder voorwaarden toe te staan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hobbydierhouder

    Als dat zo traag werkt daar is het idd zinloos. Het gaat doorgaans om commerciële toepassingen, als ze daarvoor twee jaar nodig hebben om te kijken of het wel door de beugel kan is de (buitenlandse) concurrentie al mijlen verder.
    Gezien de wijze waarop er wordt omgesprongen met dieren kan iedere handeling ethisch door de beugel.
    Weer een zooitje (trage) ambtenaren minder, zoiets moet in een protocol te regelen zijn. Daar heb je toch 'europa' voor die zich overal tegenaan bemoeit?

Of registreer je om te kunnen reageren.