Redactieblog

1 reactie

'Doorsnee prijs melk 2008 op niveau 2007'

De melkprijs zal in 2008 gemiddeld op het niveau van 2007 komen.

Die verwachting uiten de vakgroep rundveehouderij van LTO Nederland en het Productschap Zuivel (PZ) tijdens de bekendmaking van de jaarlijkse melkprijsvergelijking in het Friese Piaam. De gemiddelde prijs in 2007 kwam uit op €32,26 per 100 kilo, 13,5 procent hoger dan in 2006.

"De melkprijzen die in de eerste vijf maanden van dit jaar betaald zijn liggen ruim boven het prijsniveau in dezelfde periode vorig jaar. Voor de tweede helft van het jaar verwachten we geen verdere dalingen van de zuivelprijs", aldus onderzoeker Willem Koops van het productschap Zuivel.

Hij baseert zijn verwachtingen op de ontwikkelingen op de kaasmarkt, waar de prijzen goed zijn. "De kaasprijs is van groot belang voor de prijs van de melk in Nederland."

Ook de wereldmarktprijs voor melkpoeder is hoger dan het prijsniveau hier, waardoor dit een positief effect kan hebben op de zuivelmarkt, stelt Koops.

"De daling op de wereldmarkt voor mager melkpoeder, zowel voor veevoer als de extra kwaliteit lijkt sinds enkele weken ten einde, net als de prijsdaling voor boter. Daarnaast is de stemming op de Ierse spotmarkt gunstig. De ontwikkelingen op deze markt is doorgaans een goede graadmeter is voor de ontwikkelingen op de zuivelmarkt."

Ook voorzitter Siem-jan Schenk van LTO Rundveehouderij is positief. "De tijd dat voedsel écht goedkoop was, lijkt voorbij."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerda

    De voedselprijs voor de koeien wordt écht niet meer goedkoop, Siem-jan.

Of registreer je om te kunnen reageren.