14 reacties

Beperking kunstmest op zand

Rundveebedrijven op zandgrond die geen weidegang toepassen, mogen volgend jaar 20 procent minder kunstmest gebruiken.

Dat is het gevolg van een voorstel van landbouwminister Gerda Verburg vandaag publiceerde, zo zegt LTO. In het voorstel wordt de stikstofwerkingscoëfficiënt voor bedrijven die koeien op stal houden, verlaagd van 60 naar 45 procent. Dat is gunstig, omdat zij dan minder mest hoeven af te voeren. Dit effect wordt echter gedeeltelijk of geheel teniet gedaan door de aanpassing van de gebruiksnormen. Vooral veehouders op zand hebben hier onder te lijden.

De nieuwe regels liggen nog zes weken ter inzage en moeten op 1 januari 2009 ingaan. Voor weidende bedrijven verandert er dan niet zo veel; zij krijgen alleen te maken met een kleine verhoging van de gebruiksnorm voor zand- en lössgronden, van 260 naar 265 kilo.

Met deze aanpassingen voert Verburg een vorig jaar aangenomen motie uit, die vraagt om een betere uitgangspositie voor boeren met koeien in de wei. Volgens Kees Romijn van LTO Noord doet zij dat op een vreemde manier. In plaats van het voor weidende bedrijven gemakkelijker te maken, wordt het vooral veehouders die dieren op stal moeilijker gemaakt.

”Zandbedrijven die geen weidegang toepassen, gaan er 20 procent op achteruit”, zegt hij. ”Dat vind ik veel. Als je weidegang wilt stimuleren, kun je dat ook op andere manieren doen dan door het afstraffen van niet-weidegang. Ik vind dit voorstel niet handig, niet netjes en nadelig voor bedrijven”, vervolgt de woordvoerder namens LTO Noord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Sterker nog, geef alleen de droge koeien een uitloop (is nog beter ook dan op stal) en je valt al onder beweiding. Probleem is dus lang niet zo groot als lijkt.

 • no-profile-image

  Boesje

  Maar we keuren het verder wel weer goed!!!! Typisch LTO.

 • no-profile-image

  We zullen naar de

  Schande!!! Het milieu word er niet beter van met koeien in de wei, de mest word slechter benut, plaatselijk grote overbemesting ( de koeien hebben nog steeds geen spreidplaat!!). Wat een onzinnig gezeik van deze minister. Hoe kan ik met een huiskavel van 3,6 ha mijn koeien beweiden?? Dat dit in dit ....land mogelijk is! Wanneer komt er weer eens gezond verstand om dit land te besturen, en niet van die bordeelfiguren!!

 • no-profile-image

  kessel

  Tjonge jonge, hier zakt mijn broek helemaal van af! De regeltjes worden van alle kanten weer wat strakker aangetrokken, en hup de boeren moeten maar zien hoe ze de eindjes aan elkaar knopen kwa bemestingsplan. Het lijkt me duidelijk dat de LTO zich eens een keer ZEER DUIDELIJK moet laat horen, en niet met die slape hap van "Ik vind dit voorstel niet handig, niet netjes en nadelig voor bedrijven”. Nou, daar zal politiek Den Haag zeer van onder de indruk zijn van die Babytaal!! Maak potverdikkie eens een keer een echte VUIST, voor die contrebutie die we betalen!!!!!!!

 • no-profile-image

  kees

  veehouder,fryslan,boeren die weiden krijgen hiervoor toch een bonus

 • no-profile-image

  Peter

  Wil iemand mij voorrekenen waarom je dan minder mest hoeft af te voeren, aan de 250 KG N norm veranderd toch niets. Verder idd belachelijk, makkelijk aan te vechten voor de rechter

 • no-profile-image

  D

  Maak een speelweide voor de koeien en het probleem is dan opgelost. Want je voldoet dan aan weidegang!

 • no-profile-image

  boer uit zuiden

  dan maar meer drijfmest er op

 • no-profile-image

  gert

  strafexpeditie van verburg,net als zo dom als bij friesland -beef,ze zal ze mores leren

 • no-profile-image

  veehouder

  Eindelijk gerechtigheid voor bedrijven die de dieren zomers weiden. Boeren die koeien als varkens houden zijn een slecht voorbeeld voor de veehouderij.

 • no-profile-image

  gert

  vreemde hersenspinselen van een minister,ontactisch,ze probeert verdeeldheid onder de boeren te zaaien,verdeel en heerspolitiek

 • no-profile-image

  Durk Visser

  In dit geval word benutting van drijfmest nog belangrijker om eiwit op pijl te houden. Het gebruik van AgriMest drijfmestbehandeling is daarom een uitstekend middel om de stikstof te binden tegen vervluchtiging voor nog geen 60 cent per m³. Haal meer uit mest met AgriMest!

 • no-profile-image

  jan

  als je het ene kind wil belonen ,geef je de ander gewoon een pak slaag.

 • no-profile-image

  gert

  alsof de kunstmest bijna gratis is

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.