Redactieblog

2 reacties

Bemesten op stikstofgebruiksnorm kost vooral eiwit

Het bemesten van grasland volgens de stikstofnormen voor zandgrond in 2009 zorgen voor een daling van grasopbrengst met 3 procent.

Het ruw-eiwitgehalte daalt daarmee met 8 procent. Dat blijkt uit de resultaten van Koeien en Kansen-bedrijven. De stikstofgebruiksnorm voor beweid grasland op zand is in 2009 260 kilo stikstof per hectare. dat is ruim onder het landbouwkundigadvies van 340 kilo.

Bij het bemesten volgens de norm is de stikstofopbrengst van het gras, en daarmee het eiwitgehalte, lager dan bij bemesting volgens het bemestingsadvies. De stikstofreactie blijkt wel sterk afhankelijk van het weer en de groeiomstandigheden. In een droog jaar blijft meer stikstof ongebruikt dan in een groeizaam jaar.

De drogestofopbrengst nam bij bemesten onder de stikstofgebruiksnorm met gemiddeld 20 kilo per kilo stikstof toe. Wanneer er boven de stikstofgebruiksnorm wordt bemest, neemt de drogestofproductie per kilo stikstof af naar 4 kilo drogestof per kilogram stikstof. Het ruw-eiwitgehalte van gras reageert sterker op de bemesting dan de droge-stofopbrengst. .”Bij bemesten boven de gebruiksnorm blijft dus meer stikstof ongebruikt”, concluderen de onderzoekers.

In een tweede proef is gekeken naar milieueffecten van stikstofbemesting met alleen dierlijke mest. Het verband tussen stikstofbemesting en de hoeveelheid minerale stikstof in de bodem in het najaar was zwak. Effecten van stikstofbemesting met alleen dierlijke mest op nitraatuitspoeling zijn na twee jaar nog niet waarneembaar, melden de onderzoekers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wanneer je voer niet via meststof komt dan maar via voeraankoop.
  Voor stikstof en eiwit op zich maakt het niet uit,wel voor de benutting.
  Wat is aantrekkelijker (in de vorm van geld)
  ?

 • no-profile-image

  gert

  het is net zoiets als met minder benzine proberen hetzelfde aantal kilometers te rijden ,laten de politici en ambtenaren dat maar eens proberen ,ik ben benieuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.