Redactieblog

ZLTO en GGD werken samen bij communicatie Q-koorts

ZLTO en GGD Hart voor Brabant gaan samenwerken bij de communicatie over Q-koorts.

Beide partijen vinden dat er te veel onrust is ontstaan over de ziekte. In Noord-Brabant zijn dit jaar al meer dan vijftig mensen besmet geraakt met Q-koorts. De ziekte is mogelijk afkomstig van geiten of schapen. In de provincie is bij drie bedrijven met kleine herkauwers Q-koorts bij het vee vastgesteld.

ZLTO en GGD Hart voor Brabant stellen een gezamenlijk communicatieplan op waarbij zowel burgers als veehouders worden geïnformeerd over de ziekte. Veehouders zullen ook geïnformeerd worden over de wijze waarop eventuele verspreiding van de besmettelijke ziekte beperkt kan worden. De informatie wordt gegeven zonder veehouders bang te maken of aan te vallen, vinden beide partijen. "Zij kunnen er immers niets aan doen dat dieren Q-koorts hebben."

De GGD pleit ervoor dat veehouders besmettingen met de ziekte bij vee moeten melden. Dan kunnen huisartsen hier op inspringen. ZLTO is hier ook voorstander van. Veehouders moeten volgens de GGD een vergoeding kunnen krijgen voor de maatregelen die ze moeten treffen.

Volgens ZLTO is dit lastig, omdat moeilijk is aan te geven wat moet worden vergoed. Daarnaast vindt ZLTO het niet haalbaar om de bedrijven met Q-koorts in kaart te brengen, zoals de GGD graag zou willen. "Het is niet alleen in strijd met de privacy, ook lopen ondernemers het risico om aan de schandpaal genageld te worden", aldus ZLTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.