Redactieblog

254 x bekeken

Voedsel opnieuw duurder in mei

De prijs voor voedingsmiddelen is in mei van dit jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In mei van dit jaar zijn de prijzen van voedingsmiddelen gemiddeld 6,3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name de prijzen van zuivel en fruit zijn fors hoger dan een jaar geleden. Aardappelen en aardappelproducten waren afgelopen maand respectievelijk 12,9 en 0,2 procent goedkoper dan in mei 2007.

Verse melk was in mei 22,3 procent duurder dan een jaar geleden. In deze prijsverhoging wordt wel een dalende tendens zichtbaar. In maart en april lag het prijsniveau nog meer dan 23 procent hoger dan een jaar geleden.

De prijs voor kaas blijft stijgen. Terwijl in april het gemiddelde prijsniveau nog 17,9 procent hoger was ten opzichte van 2007, lag dit in mei op 18.8 procent.

Vers fruit was in mei 10,6 procent duurder dan in mei 2007, dit is een halve procentpunt hoger dan in april. De prijzen voor verse groenten zijn afgelopen maand aanzienlijk gestegen. Gemiddeld wordt nu 8 procent meer betaald, terwijl dat vorige maand nog 1,5 procent was.

De prijzen voor vlees zijn in mei eveneens gestegen. Rundvlees is 5,3 procent duurder dan vorig jaar, terwijl dit vorige maand nog 3,1 procent hoger was dan in dezelfde periode in 2007. De prijzen voor varkensvlees stegen in een maand tijd 1,7 procent punt, naar 2 procent hoger dan vorig jaar. Pluimveevlees is deze maand 1 procent duurder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.