285 x bekeken

Vanthemsche: geen intimidatie bij VWA

Intimidatie van dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in slachthuizen komt nauwelijks voor. Wel is de organisatiestructuur van de controledienst erg complex en ondoorzichtig en is er sprake van onderbezetting.

Tot die conclusies komt de commissie-Vanthemsche, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de aard en omvang van misstanden in de vleesindustrie. Uit de langverwachte en zojuist gepubliceerde studie blijkt dat er geen aanleiding is te denken dat VWA-controleurs geregeld een oogje dichtknijpen, zoals vaak is gesuggereerd.

Dat wil niet zeggen dat de dienst zijn zaakjes op orde heeft. Integendeel, vindt onderzoeksleider Piet Vanthemsche. De organisatiestructuur noemt hij ‘halfslachtig en mislukt’ en het ICT-systeem van VWA is ‘bouwvallig’. Dit alles heeft gevolgen voor de wijze waarop de inspecties bij slachthuizen worden uitgevoerd.

Dierenartsen van de VWA zouden over onvoldoende instrumenten beschikken om overtredingen aan te pakken. Dit wordt nog eens verergerd door een tekort aan personeel. Met name in grote slachthuizen voor fokrunderen en –varkens en middelgrote en kleine slachthuizen is volgens de commissie sprake van een ‘structureel probleem’.

Het rapport van Vanthemsche is vanmiddag besproken in de ministerraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.