Redactieblog

271 x bekeken

Takken: stop chemische bestrijding bij aanpak vectorziekten

Ziekten die verspreid worden met insecten moeten niet langer met chemische bestrijdingsmiddelen worden bestreden.

Dat zegt entomoloog Willem Takken van de Wageningen Universiteit in zijn inaugurele rede die hij donderdag zal uitspreken. Takken wordt buitengewoon hoogleraar Medische en veterinaire entomologie.

"Het bestrijden van malaria en andere vectorziekten met chemische middelen is steeds minder effectief en de middelen zijn bovendien schadelijk voor mens en milieu", aldus Takken.

Welke methode wel gebruikt kan worden om vectorziekten, zoals blauwtong of de Ziekte van Lyme aan te pakken, is nog niet duidelijk. "We moeten alle mogelijke aangrijpingspunten verenigen. Alleen zo kunnen we deze hardnekkige en oprukkende ziekten terugdringen", aldus Takken.

"De ziekten maken niet alleen in ontwikkelingslanden veel slachtoffers, maar ook in het Westen. De Nederlandse overheid moet hier de hoogste prioriteit aan geven." Bekende methoden als de beheersing met biologische larven of genetische modificatie van muggen lijken perspectief te bieden. "De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van moleculaire biologie, chemische ecologie en geografische informatiesystemen zijn van groot belang", aldus Takken.

Door het steeds intensievere internationale handelsverkeer en toerisme komen veel tropische en subtropische ziekten onze kant op. Klimaatverandering zorgt er vervolgens voor dat deze ziekten steeds meer gaan gedijen in onze regio. Voorbeelden zijn het blauwtongvirus dat recent hier opdook, en de uitbreiding van de ziekte van Lyme, maar ook het West-Nijlvirus, knokkelkoorts (dengue).

Of registreer je om te kunnen reageren.