Redactieblog

5 reacties

Seizoentoeslagen mogen worden afgeschaft

Jaren geleden produceerden we veel zomermelk met lage kosten. In de winter hadden we minder melk omdat de kosten van krachtvoer enz. hoger waren. Om een gelijkmatige productie over het gehele jaar te bevorderen kwamen de seizoenstoeslagen.

In de zomer bracht de melk dus minder op, terwijl een toeslag in de winter het melken aantrekkelijker maakte. We hebben daar fors op ingespeeld. Onze productie verloopt redelijk gelijkmatig over het hele jaar. We profiteren maximaal van de toeslagen, die in de winter opwegen tegen de hogere kosten.

Dat systeem wankelt nu. Lyemph in Kampen schafte de toeslag vorig jaar al af. Milcobel stelt ze ter discussie en Friesland Campina zegt dat ze 'voorlopig' niets aan de seizoenstoeslagen zullen veranderen. Dat betekent vrij vertaald dat ze er wel over nadenken.

Wat mij betreft kunnen de toeslagen morgen verdwijnen. We hebben de koeien nog steeds in de wei en dat betekent dat in de zomer onze kostprijs van de melk aanmerkelijk lager is. Als de toeslagen vervallen zullen wij dan dus meer melk gaan produceren.

Het vervallen van de seizoenstoeslagen heeft nog een ander voordeel. Als melken in de zomer aantrekkelijker wordt, zullen bedrijven met koeien in de wei langer overleven. Dat wil de consument graag. Als de zuivelfabrieken er ook mee kunnen leven is het zo: hoe eerder de toeslagen verdwijnen, hoe beter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Voor de goede orde: de zuivelfabrieken komen met het voorstel de seizoenskortingen af te schaffen. Niet ik. Als dit dan zo is ben ik een groot voorstander. De kostprijs van mijn zomermelk is lager. Het zou toch te gek zijn om daar niet van te profiteren? Voor wie de koeien in de wei laat lopen is de kostprijs in de zomer toch altijd lager? En nog een keer: het is een uitstekende stimulans om de koeien zomers in de wei te laten lopen.

 • no-profile-image

  kremer

  Eindelijk ben ik het met vergaderboer eens. Wanneer wij boeren de hoogste kosten hebben krijgen we de laagste melkprijs das onrechtvaardig.
  Op vergaderingen van RFF heb ik dat al een paar keer naar voren gebracht maar nog geen resultaat, er wordt over gepraat zeggen ze dan. Bij de start van de nieuwe Coöperatie is het het makkelijkste om met een schone lij te beginnen.

 • no-profile-image

  Gert

  Volkomen mee eens, vergaderboer. Wij moeten de kostprijs op onze bedrijven verlagen. Dat kan door in de zomer meer melk te leveren. Als het niets uitmaakt voor de zuivelfabrieken kunnen we hier beter vandaag dan morgen op overgaan. Bovendien: het zou wel interessant te weten wat de grootste kostenbesparing voor de keten oplevert: meer zomermelken en een beetje overcapaciteit in de zuivelfabrieken of een gelijkmatige productie van melk en bezetting van de zuivelfabrieken. Dat kan best eens in het voordeel van zomermelken uitpakken. Doen dus!

 • no-profile-image

  dorus

  wat een kort door de bocht beredeneerde stelling. "in de zomer de hoogste kosten dus graag een hogere melkprijs" De kosten in de zomer en het voorjaar zijn toch zeker bedoeld voor uw wintermelk. Hoe meer melk in de zomer hoe lager de kostprijs, met name over het jaar heen.
  Wat hebben we er in nederland aan als we een (nieuwe) cooperatie hebben die verwerkingscapaciteit moet hebben voor een piek terwijl daar geen extra opbrensten tegenover staan.!

  Groet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat goed is voor de melkfabriek is uiteindelijk ook weer goed voor de boer!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.