Redactieblog

260 x bekeken

Schapen GGZ Nijmegen besmet met Q-koorts

Bij twee schapen bij de GGZ-instelling in Nijmegen is Q-koorts vastgesteld.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit. Bij de instelling werden vorige maand twintig menselijke besmettingen met Q-koorts vastgesteld. Niet alle schapen van de koppel van zes ooien met lammeren bleken besmet met Q-koorts. De VWA wil ook niet zeggen of dit de bron is van de menselijke besmettingen. "Hoogstwaarschijnlijk heeft het wel bijgedragen aan de besmetting, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen", aldus een woordvoerder.

In het werkgebied van de GGD Nijmegen zijn dit jaar al 33 gevallen van Q-koorts gemeld. "Naast de twintig gevallen bij de GGZ-instelling gaat het om dertien gevallen geïsoleerde gevallen", aldus een woordvoerder van GGD Nijmegen. Deze gevallen zijn zeer verspreid door de regio en hebben geen gezamenlijke bron.

De GGD trekt aan de bel omdat het aantal besmettingen met Q-koorts verhoogd is. "Normaal worden er in dit gebied 1 à 2 besmettingen per jaar vastgesteld." De GGD voegt er wel aan toe dat Q-koorts momenteel veel aandacht krijgt. "Hierdoor zijn artsen ook meer alert op deze ziekte. Hierdoor komen er meer besmettingen aan het licht."

Of registreer je om te kunnen reageren.