218 x bekeken 3 reacties

'Problemen slachterij niet door Verburg'

Landbouwminister Gerda Verburg is niet verantwoordelijk voor het stilvallen van de runderaanvoer bij slachterij Friesland Vlees.

Zij heeft altijd duidelijk gezegd dat eventuele overtredingen werden begaan door transporteurs, betoogde landsadvocate Arlette Schijns vandaag voor de Haagse rechtbank. In het televisieprogramma Buitenhof kondigde Verburg begin april aan dat zij poortcontroles zou instellen bij een slachterij in Leeuwarden, Friesland Vlees. De inspecties waren bedoeld om vermeende misstanden bij het transport van dieren op te sporen en richtten zich zodoende op aanvoerder Friesland Beef. De slachterij was niet verdacht.

Directeur Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees vindt desondanks dat Verburg zijn bedrijf in een kwaad daglicht heeft gesteld. De aanvoer van runderen is stilgevallen en hij verliest per week vijftig- tot zestigduizend euro. Voor de rechter eiste hij gisteren dat de minister in een aantal dagbladen een rectificatie plaatst, waarin zij aangeeft dat er bij Friesland Vlees geen misstanden plaatshebben.
Onnodig, vindt Schijns. Verburg heeft nooit de beschuldigende vinger uitgestoken naar de slachterij. In Buitenhof deed de minister haar uitspraak in het kader van een discussie over dierenwelzijn tijdens transporten, betoogde zij. Ook later heeft Verburg er steeds op gewezen dat er een onderscheid is tussen slachter en transporteur.

Wildeboer is het daarmee niet eens. Zijn advocaat Harry Poort noemt de uitlatingen van de minister 'onvolledig, onjuist en onrechtmatig'. Maandag 23 juni doet de rechter uitspraak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer als rechter

  Nu ben ik niet op de zitting geweest en zal op de uitleg van deze weblog moeten uitgaan. Maar bij het betoog van de landsadvocate wil ik toch een paar kanttekeningen plaatsen. Verburg heeft specifiek Friesland Vlees aangehaald waar vermeende misstanden met de slachtveetransporten waren. Wanneer er daarna een extra controle plaats gaat vinden had ze dat ook moeten doen bij de slachtveetransporten die bij alle andere slachterijen in Nederland aaankomen. Dan waren alleen de transporten verdacht geweest en niet de slachterijen waaronder Friesland Vlees. Met deze extra controle bij alle slachterijen kon dan uitgezocht worden of de AID-ers en VWA-ers bij elke slachterij met dezelfde maten meten. AID-ers en VWA-ers zijn ook maar mensen. De ene is de andere niet. Bij de ene slachterij zal een twijfelgeval nog wel goed genoeg worden bevonden, terwijl bij een andere slachterij een eender twijfelgeval door andere AID-ers en VWA-ers afgekeurd gaat worden. Alleen maar een extra controle uitvoeren op de transporteurs die bij Friesland Vlees afleveren ,maakt dan (ongewild) tegelijkertijd van dit bedrijf een verdachte slachterij. En wie zal zeggen dat Friesland Vlees opgezadeld was met AID-ers en VWA-ers waarvan de vakbekwaamheid te wensen overliet. Wens de rechtbank veel wijsheid toe in deze zaak.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Het kan zijn dat de minister het niet direct op de slachterij gemund had, maar feit blijft dat de aanvoer na de uitspraak sterk terugliep. De minister had dit moeten voorzien en kan niet weglopen voor de gevolgen.

 • no-profile-image

  boer

  lesbo,s ,lesbienes,ministers,transportbedrijven slachterijen hebben iets gemeen, een keer raden!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.