214 x bekeken 1 reactie

Oeso: geef provincie meer bevoegdheden op platteland

Provincies hebben meer ruimte nodig om zelf beslissingen te kunnen nemen over de inrichting van het landelijk gebied.

Doordat zij zijn gebonden aan gedetailleerde afspraken met het rijk kunnen zij weinig meer dan nationaal beleid uitvoeren, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een advies

Sinds vorig jaar voeren de provincies via het zogeheten ILG-budget de regie over ontwikkelingen in het landelijk gebied. Dit past in het streven van het kabinet om taken te decentraliseren. Maar de afspraken die beide partijen daarover hebben gemaakt, laten volgens de Oeso in de praktijk weinig manoeuvreerruimte over voor de provincies. Sterker nog, zij lijken te worden gebruikt als 'agent van het rijk om nationaal beleid te implementeren'.

"De contracten tussen rijk en provincies tellen meer dan zestig pagina’s en zijn zeer gedetailleerd", zei Olaf Merk van de Oeso gisteren bij de uitreiking van het advies aan landbouwminister Gerda Verburg en de Noord-Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp. "Er moet meer ruimte komen voor provincies in de vorm van open contracten en de mogelijkheid tot experimenteren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    miltie

    de lobyisten hebben het gevonden ;en spannen zelfs de 0eso voor hun karretje om diktator achtigen manieren door te drukken;;het oeso rapport begint ook een gestuurd karakter te krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.