Redactieblog

Nog geen kalveren als blauwtong-bron ontdekt

Kalveren die via de koe voor de geboorte besmet zijn geraakt met blauwtong blijken voorlopig nog geen grote infectiebron voor de rest van de stal.

Dat concludeert viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. "Er zijn al heel veel knutten actief, maar er zijn tot nu toe geen nieuwe besmettingen met blauwtong aangetoond. Engelse collega’s laten zien dat het erg moelijk is om besmettelijk virus uit deze kalveren te isoleren", aldus Van Rijn.

Het feit dat er nog geen nieuwe besmettingen zijn aangetroffen kan komen omdat de kalveren na de geboorte biest hebben gedronken, waardoor ze beschermd zijn tegen blauwtong. "Hoe lang deze maternale bescherming werkt weten we nog niet. Maar dit zal zeker een rol spelen bij de overdacht van het virus op de knutten en daarmee op andere dieren."

Van Rijn is blij dat er nog geen nieuwe gevallen zijn aangetroffen. "Zolang er nog geen nieuwe gevallen zijn, geeft de vaccinatiecampagne steeds meer kans van slagen om verspreiding van het virus tegen te houden. Steeds meer dieren zullen door vaccinatie volledig beschermd zijn tegen blauwtong, waardoor er steeds minder blauwtongvirus vermeerderd wordt in steeds minder dieren. De kans dat we op tijd zijn met de vaccinatiecampagne wordt dus steeds groter."

Of registreer je om te kunnen reageren.