Redactieblog

8 reacties

Melkprijs coöperaties daalt te snel

DDB heeft veel losgemaakt. Eén uitspraak van een DDB-boer blijft mij bezighouden: "Onze grote coöperaties manipuleren de melkprijs" .

Hij kan best eens gelijk hebben. Ik begrijp het ook niet. Vorig jaar, toen de melkprijs steeg, bleven de coöperaties lange tijd achter. Dat kwam doordat ze langdurige contracten hadden. Die waren nog afgesloten voor de lagere prijzen. Daarom duurde het zo lang voor de melkprijs kon stijgen.

De prijs zou snel hoger worden als de nieuwe contracten voor betere prijzen konden worden afgesloten. Dat gebeurde. Ze kwamen wat laat op gang, maar toen kwam er een uitstekende melkprijs.

De theorie was dat de melkprijs later zou stijgen vanwege de contracten, maar dat die ook langer hoog zou blijven omdat de nieuwe contracten voor langere tijd worden afgesloten. Welnu, daar zie ik nog weinig van.

De daling bij de coöperaties gaat in hetzelfde tempo als de anderen. Een langzamere stijging dus en een even snelle daling. Kennelijk hebben de directieleden van Friesland Foods vorig jaar ons niet de waarheid verteld. Of in ieder geval de halve waarheid. Anders hadden de melkprijzen op basis van de nieuwe contracten veel langer hoog moeten blijven.

Het valt mij tegen. Natuurlijk hebben we nog de marktconforme melkprijs. Het kan zijn dat Friesland Foods op het ogenblik enorme winsten maakt vanwege de lange contracten. Die krijgen we dan straks nog.

Blijft over de vraag waarom andere coöperaties, zonder marktconforme melkprijs, de prijzen niet op peil kunnen houden. Ook bij hen was de stijging vorig jaar traag en is de daling nu snel. Hebben de DDB-boeren dan toch gelijk met hun constatering van manipulatie?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  BDM lid

  En 90% van Nederland slaapt weer verder! SWEET DREAMS zo'n coöperatie

 • no-profile-image

  Jan

  Henk uit Havelte of jij bent nog nooit iemand tegengekomen die gelogen heeft, of ze liegen tegen jou terwijl jij het niet in de gaten hebt. Aangezien ik in dezelfde wereld leef als jij zal de laaste bewering wel de juiste zijn. Ik ben blij dat er mensen zijn die alles en iedereen vertrouwen, maar ze zullen uiteindelijk wel van een koude kermis thuis komen. Maar ja wat niet weet, wat niet deert.

 • no-profile-image

  Henk

  Wat ben jij verschrikkelijk wantrouwend, vergaderboer. Onze coöperaties worden toch bestuurd door boeren? Onze eigen mensen. Denk je nu echt dat die zouden toestaan dat de coöperaties manipuleren met de melkprijs? Kom nou! Het gezonde verstand er bij, man. Vertrouw eens op je coöperatie. Dan komen we samen veel verder!

 • no-profile-image

  Henk

  Wat voor bewijzen zijn er dat bestuursleden van onze coöperaties onbetrouwbaar zijn? Of de directies onbekwaam? Welke particuliere zuivelondernemingen betalen meer uit dan de coöperaties? Kom eens met feiten, mannen, die denken dat ik keihard wordt uitgelachen door de bestuurders en directieleden van de coöperaties. Tot het tegendeel is bewezen geloof ik in de betrouwbaarheid van deze mensen. In al die jaren dat ik ze ken heb ik ze op minder leugens kunnen betrappen dan Sieta van Keimpema er in één week uitkraamt. En dat zijn er nogal wat.

 • no-profile-image

  Bert

  Precies vergaderboer. Als je even logisch nadenkt dan moet er nu meer uit de afgesloten contracten komen. Maar ze houden ons weer aan het lijntje. Het is jammer dat er tweespalt onder de boeren is gekomen. Dit is denk ik beide partijen te verwijten. Als de LTO nu eens schoon schip maakt en alle bestuursleden met een dubbele pet eruitgooit (zowel lto bestuurder als zuivelbestuurder) dan zou er bij de lto meer begrip komen voor de acties van DBB en zouden ze kunnen doen wat ze moeten doen. Zorgen voor een goede melkprijs.

 • no-profile-image

  pola

  Jaaaaaaaaa!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  joop

  En zo is het (Jan, Mastenbroek). Henk je wordt op dit moment dus gewoon keihard uitgelachen door je eigen vertrouwde (boeren) directieleden!
  Dit artikel geeft precies aan waar het om draait!

 • no-profile-image

  Boerin

  lijkt mij een goede constatering......

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.