Redactieblog

271 x bekeken 17 reacties

Melkoorlog

Ik begrijp maar weinig van de melkoorlog. Ik snap dat veehouders vinden dat de melk te weinig opbrengt.

Ik snap ook dat zij liefst een hoge prijs ontvangen. Maar ik zie ook wel waar die hoge prijzen toe geleid hebben. Boeren willen namelijk geen belasting betalen, dus als er ook maar de geringste overwinst is, moet dat meteen geïnvesteerd worden.

Dus zien we bij elk melkveebedrijf koortsachtige bouwactiviteiten, hier een nieuwe schuur, daar een spantje erbij. Gelukkig is het quotum ook verhoogd, dus kan er meer melk worden geproduceerd. Ik ben geen econoom, maar weet wel dat een groter aanbod bij gelijke vraag tot een lagere prijs leidt. Gelijke vraag? En de Chinezen dan? Waarom wordt die melk niet aan de Chinezen verkocht? Of is er ineens geen voedselcrisis meer? Dat snap ik dus niet.

Wat ik ook niet snap is dat je dan actie gaat voeren. De enige economisch zinvolle actie is om het aanbod te beperken en zo, via de markt, de prijs weer te laten stijgen. Aanbod beperken kan ook door de melk over het land uit te rijden of blokkades op te werpen, maar dat lijkt mij op den duur niet vol te houden. En op wie richt je die actie dan eigenlijk? Wie moet wat doen om de acties te doen ophouden? Daar snap ik niks van. Stel dat een fabrikant van paraplu’s blokkades gaat uitvoeren omdat hij vindt dat hij te weinig verdient vanwege het mooie weer? Dat zou ook niemand snappen.

Het kan natuurlijk zijn dat boeren vinden dat hun coöperaties geen goed werk leveren. Dat valt te snappen, maar dan zou het voor de hand liggen dat zij hun ledeninvloed aanwenden om dat te veranderen. En dan nog, ook de coöperatie kan maar een verstandige stap nemen: de productie beperken. Ik snap wel dat daar het collectieve bewustzijn onder boeren weer veel te klein voor is.

Gevolg: iedereen concurreert elkaar dood op kostprijs. Dit alles schreeuwt om een deugdelijke en niet al te lichte marktordening. Maar dat lijkt een gepasseerd station. Het zal er wel op neerkomen dat de voedselcrisis die we al honderd jaar kennen blijft voortduren: de negers in Afrika gaan dood van de honger en EU-boeren bijten op een houtje. Ik snap er niks van.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De acties zijn goed bedoeld, maar waarom niet slimmer.
  Breng de melk naar de varkesnhouders en vraag er de helft van de voederwaardeprijs voor of ruilen tegen iets anders. Melk is uit de markt en we jagen de niet denkende consument (uit Groningen) minder tegen ons in het harnas.

 • no-profile-image

  gert

  er zijn genoeg mensen die flink aan de boeren verdienen,laat die dan maar belasting betalen,boeren betalen wel veel BTW !!

 • no-profile-image

  Ad Vromans

  He He, eindelijk iemand die de marktwerking toepast op de melkprijs,heel simpel als je minder produceert word uiteindlijk je prijs beter.Je moet het zo creeren dat je van een aanbodsmarkt naar een vraagmarkt komt. Dan uiteindelijk heb je het beste inkomen en bestaansrecht.

 • no-profile-image

  Heidi

  Hallo Willem Bruil

  Ik hoop dat je de berichtjes op deze site leest. Ben een kleine boer ( niet biologiesch) maar zou het zo kunnen worden
  Vind dat in nederland de kleine boeren in stand moet worden gehouden.
  Mijn koeien geven per jaar maar 7500 liter en dat vind ik genoeg. ik ben namelijk niet voor een hoog geproduceerde koe maar voor een duurzame koe met weinig gebreken die 10 a 15 jaar makkelijk volhouden . En koeien die lekker elke dag 10 uur buiten grazen in de wei uiteraard kunnen ze ook naar binnen als de zon te fel word maar meestal blijven ze buiten
  Ben het ook niet eens dat boeren hun melk weggooien. Afrika zou een mooi alternatief zijn maar als de melk daar na toe gaat moet het wel in poedervorm en hebben ze daar dan wel voldoende vers Water???????
  Zaterdag moets ik de melk laten weglopen omdat FF ze niet kom ophalen en geloof het of niet heb nog wel even een trantje weggepinkt ik had ze ook liever aan de arme of gewone ( burger) mensen willen geven

  Groetjes Heidi

 • no-profile-image

  de denker

  als je geld wilt verdienen moet je iets nieuws doen. Hoe daar ben je ondernemer voor. Bulk produceren gaat altijd tegen laagst mogelijke prijs in markteconomie. Leuk of niet. Dit geldt niet alleen voor de landbouw, zie bijvoorbeeld de aannemerij etc. mensen die in die sectoren scoren hebben allemaal iets waardoor ze of speciaal zijn of goedkoop kunnen werken.
  Dus veehouders die echt iets willen verdienen moeten zeer creatief zijn om van hun bulk product iets moois te maken en anders krijg je gewoon de bulk lees lage prijs.
  klinkt hard, maar zal nooit veranderen.

 • no-profile-image

  bert

  ik snap het allang niet.
  boer melkt 1000000 liter melk.
  krijgt 0.35 cent per liter = 350.000 euro per jaar omzet. de boer staat in de rij om dure grond te kopen, een luxe tractor van 70.000 euro daaraan nog de beste mengwagen van 100.000 euro. de mengwagen wordt niet met de hand gevuld.
  Het lijkt me een heel gepuzel om het allemaal rond te breien. ik vraag me wel eens af? hoeveel procent is van de bank??? 80% of 100% of wel 130%

 • no-profile-image

  Jan

  De kern van het probleem is denk ik dat er (te) veel mensen zijn die erg graag boer willen zijn. (het is ook een mooi beroep!) Boeren hebben de neiging om ondanks dat er niets verdiend wordt "gewoon" verder te boeren. Doordat de zwakste boeren niet stoppen/of de productie verminderen komt er geen prijsstijging in slechte tijden. Er is altijd wel iemand die bereid is om met nog minder genoegen te nemen om toch maar boer te kunnen blijven. Helaas heb je als boer geen RECHT om boer te blijven, je zult je bestaansrecht als boer toch in de markt moeten verdienen.

 • no-profile-image

  men

  Beste Willem
  Ik ben het volkomen met u eens
  er gaan mensen dood door honger ,en de boeren spoelen het melk over het land.
  schandalig !!!!!!!
  men

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Gert, DR. als melkveehouders veel btw betalen dan maken ze een erg grote FOUT, en hebben ze tevens een waardeloze adviseur. Als een boer meer btw betaald dan hij ontvangt moet hij direct opteren voor de btw-regeling! Het verschil wordt dan door de belastingdienst uitbetaald!

 • no-profile-image

  gert

  Wat een vergelijking van iemand die hoger opgeleid is. Eens kijken waar hij het het langst mee vol houdt; een jaar zonder paraplu of een jaar zonder eten!!!

 • no-profile-image

  Rob Ossewaarde

  Volstrekte schande is het dat boeren melk weg laten lopen op het land en in de gierkelder.

 • no-profile-image

  pola

  boer 0,5 %
  fabriek 17 %
  grutter 22%, snap je?

 • no-profile-image

  Antoon

  @Jan, Twente, daar kan ik mij nu eens bij aansluiten. Boeren zijn te koppig en te trots om hun bedrijf te sluiten, en nemen daarom waarschijnlijk tóch genoegen met minder.

 • no-profile-image

  goede boer

  Boer worden Willem. Dan ga je vanzelf snappen waar je nu niks van snapt.

 • no-profile-image

  bussygirl

  Tja minder produceren, eerst fokken we koeien die meer en meer melk aanmaken dagelijks 40 liter of meer, en dan moet ze maar even een dagje of wat minder geven, want we kunnen de prijs niet meer krijgen.
  Beetje belachelijk niet?
  De melk moet beter verdeeld worden over de aardbol, idd in afrika sterven er nog duizenden van de honger.

 • no-profile-image

  .

  Laat nu de EMB voor het behoud van het quotem zijn. Dit is nog geen gepaseert station. Namelijk Ditsland en Frankrijk zijn voor. Als Nederland wil sluit hij hier bij aan en dan is het nog een abctje om het te verlengen. Bovendien kan men dan wel eerst afspreken dat er een europees quotem komt en dat er dus melk geproduceert word waar dat het beste kan. Dan zal er wel wat quotem verdwijnen uit Nederland maar daar wordt je dan ook voor betaald. Bovendien kan men dan een prijsafspraak maken waar een gemidelde boer voor kan produceren. Gaat die prijs omlaag moet er minder gemolken worden. Dat kun je op 2 manieren doen. Of je betaald ieder jaar geld als de melkprijs hoger is en daarmee koopt de overheid quotem in of je kort. Uitbreiden kun je makelijker door zoveel procent er bij te geven. Maar de basis moet zijn de minimale melkprijs. Als er in europa ook nog een potje landbouw subsidie is dan kan men daarmee de bergboeren of ander benadeelde gebieden compenseren voor hun geleverde diensten anders wordt het daar ook niet onderhouden. Hiermee houd je wel een gezonde agrarische sector waarmee iedereen die wil stoppen ook een vette portomonee krijgt en diegene die door wil ook een zeer goede boterham heeft. Mensen die het te slecht doen die stoppen vanzelf als je de minimum prijs maar niet veel te hoog houd. Ook kan er meer geinvesteerd worden in gebouwen en machines. Dit is zeer goed voor de aanverwante sector. Want die worden nu ook uitgeknepen. Zo word ook daar weer geld verdient en dit komt direct of indirect weer bij de overheid terecht. Hier wordt niemand slechter van. Zonder quotem blijft de melkprijs de komene tientallen jaren ver onder het niveau. En dan zullen van bakel de rabobank etc gelijk gaan krijgen want zo groot als je dan moet zijn kunnen er maar weinig in Nederland. Dan is 500 koeien zeker niet genoeg. Dan moet je dik boven de 1000 koeien melken om alles eficient te benutten. Komt er ooit een robot arm in de carosel dan is 1000 koeien nieteens genoeg. Dit kan men zien aan de varkens houderij. In 1990 waren 200 zeugen genoeg 2005 moesten we er 500 hebben en nu moet je toch wel plannen hebben om snel naar 1000 zeugen te gaan anders kun je niet eficient meer draaien. Dit gaat naar mijn mening nog harder bij de koeien. Ik heb hier zelf ervaring mee. Als je het snapt hoe het spelletje van veel koeien werkt dan kun je met gemak iedere 2a3 jaar verdubbelen. En dit gaat hard na 400 koeien 800--1600--3200---6400---12400--24800 jullie snappen hem denk ik wel

 • no-profile-image

  Harm Veenman

  Tijd dat de tucht van de markt hier haar werk doet en alle subsidies om een onrendable bedrijfstak in stand te houden komen te vervallen. Als je niet de kostprijs krijgt voor je product en de markt wil niet meer betalen, dan ben je gewoon te duur. Moet je niet zeuren maar efficienter en goedkoper gaan werken. Zo werkt het in andere bedrijfstakken. Blokkades en acties helpen hier natuurlijk niks bij en zijn bijna bij het criminele af! Een ander hinderen in zijn werk om dat jij vindt dat je te weinig krijgt? Mooie boel. Er is vrijheid van onderhandeling tussen leverancier en afnemer en dat moet de oplossing bieden; niet dwangmiddelen en acties. Dat is een eerste stap naar terreur! Dus boeren, niet zeuren en aan de slag. Goedkoper werken of stoppen. En met een overgesubsidieerde landbouw sector in Europa zou dat laatste een boodschap moeten zijn waar veel belastingbetalers wel behoefte aan hebben. Eindelijk een stop op het in standhouden van een te dure bedrijfstak waarbij de begrippen markt en efficiency vervangen zijn door quota en subsidie.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.