Redactieblog

8 reacties

Inkomenssteun eerder afromen?

Inkomenssteun boven de 100.000 euro mag worden afgeroomd. Dat vindt het kabinet. Is deze grens te hoog of te laag?

Ik vind deze te hoog. Vooropgesteld: inkomenssteun is een recht. Daar moet je niet aan tornen. Als een recht echter onrechtvaardig wordt verdeeld, verandert de zaak. Dat is met inkomenssteun boven de 100.000 euro het geval.

Het is ook niet niks. Zes keer het bruto minimumloon. Dat krijgen de grote agrarische ondernemers. Ze hebben ook nog de laagste kostprijs op hun bedrijven.

De grens van 100.000 staat ook in een ander daglicht als we bedenken dat bedragen tussen de 5000 en 100.000 euro tot 2013 met 8 procent worden gekort. Kleine bedrijven krijgen hiervan een veel gevoeliger tik dan grotere.

Daarom voel ik voor een aftopping bij een lager bedrag. Bijvoorbeeld boven de 50.000 euro. Daarboven meer afromen en er onder niet of weinig.

Het is ook te verdedigen. Minder grote bedrijven vervullen een nadrukkelijker rol in het landschap. De koeien lopen meestal buiten. De mechanisatie is veel minder ver doorgevoerd. Op deze bedrijven vind je geen trekkers plus machines die breder zijn dan de wegen. Die tonnen kosten. Kortom, deze bedrijven geven de sector een betere uitstraling. Dat mag best worden beloond.

Overigens zijn bedrijven die 50.000 euro beuren ook niet klein. Een groot aantal boeren heeft profijt als de afroming begint daar begint. Wat is daar op tegen? De extra grote bedrijven zijn al klaar voor de toekomst. Bedrijven van een meer gangbare grootte hebben iets meer ruimte dat ook te worden als ze minder gekort worden op de inkomenssteun. Ten koste van de grote, dat wel. Maar dat vind ik niet erg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  raboboer

  Wat een gedoe om inkomenssteun en vooral wat afgeven tegen grotere bedrijven. Grote bedrijven zijn ook klein begonnen, maar deze hebben het aangedurfd om te investeren in groei. Dit heeft ook vaak een grotere hypotheek tot gevolg, maar we kiezen er zelf voor. Even over de subsidies. Dit is natuurlijk nog een erfenis uit het verleden. Als er daadwerkelijk marktconforme prijzen betaald worden, dan zou inkomenstoeslag niet nodig zijn. De politiek wenst echter een goedkoop voedselpakket en dat is waarom er inkomenstoeslag wordt betaald.

 • no-profile-image

  .

  Inkomsten steun is een vorm van kostprijs verhoging. Gaat de inkomsten steun er af dan gaat automatische de pachtprijs omlaag. Dit is een gegeven die zeker geld buiten Nederland. De inkomsten steun is alleen goed voor de consument omdat zij zo goedkoper voedsel krijgen en voor de belegger omdat zo de grondprijzen stijgen. Voor die genen die het werk moeten doen is het alleen zeer slecht.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Inderdaad, grote boeren worden maar in de watten gelegd. Je kunt het toch niet maken dat iemand die met een groot bedrijf plus een goed inkomen ook nog 100.000 euro subsidie krijgt. Ook verder worden ze bevoorbeeld. Bij de coöperatie krijgen ze meer voor de melk dan de kleine boer. Het veevoer kunnen ze aankopen met forse bonuskortingen. Kortom, goot zijn wordt op alle manieren gestimuleerd. En dat op kosten van de kleinere boer. Onverteerbaar.

 • no-profile-image

  euro is

  Inderdaad puntje puntje. Voor de premie leverde mais ongeveer 2000 gulden op, na toekenning van ongeveer 1000 gulden premie leverde de mais nog maar 1000 gulden op. Conclusie : een hoop papierwerk en ergenissen en geen vooruitgang in inkomen. Dus weg met die premies !! En die premies zijn trouwens geen recht, maar een gift.

 • no-profile-image

  boer mieras

  het is toch niet normaal dat men bij een inkomen van 100000 euros nog steun krijgt het moet niet gekker worden straks wordt iedere miljonair gesteund dat is niet terecht dat dit gebeurd een milionair nog spekken

 • no-profile-image

  oostlander

  Raboboer wat kraam jij toch weer een onzin uit, het doet gewoon pijn aan de ogen wanneer ik jouw lariekoek lees.
  Jouw gezwets getuigd echt van eenkennige onkunde!!

 • no-profile-image

  Jan

  Vergaderboer, ik ben het helemaal met u eens. Het lijkt wel of er een omslag in uw denken heeft plaats gevonden. De laatste tijd worden de colums steeds genuanceerder en vallen op door logische redenaties. Ga zo door. En als je een eigenwijze directeur tegen komt geef hem van katoen.

 • no-profile-image

  oostlander

  Het is werkelijk onverteerbaar dat er uberhaupt nog over inkomenssteun gepraat wordt! Wanneer het gros van de burgers hier achter zou komen zou de bom eindelijk eens een keer goed barsten in nederland. Andere sectoren en de tuinbouw hebben nagenoeg nog nooit inkomenssteun ontvangen. Laat die melkveehouders maar gewoon voor de marktprijs produceren dat moet ieder ander ook. De tuinbouw moet het wel eens voor de helft van de kostprijs doen!
  De melk wordt nog steeds voor minstes rond de kostprijs geproduceerd. Dus verwende boeren het moet maar eens afgelopen zijn om belastinggeld te verspillen, elke twee jaar een nieuwe trekker en een nieuwe auto is pure decadentie. Dat hier onze politici in trappen getuigd van weinig kennis. Misschien moeten de diverse media eens wakker geschud worden!!.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.