Redactieblog

Hagel veroorzaakt schade in Flevoland

Hagelbuien hebben afgelopen weekend opnieuw schade veroorzaakt in de akkerbouw en fruitteelt.

Verzekeringsmaatschappijen Agriver, Interpolis en Vereinigte Hagel hebben vooral meldingen van schade in Flevoland. "We hebben ongeveer twintig schademeldingen uit de omgeving Zeewolde, Lelystad, Elburg en Biddinghuizen. Het is opvallend dat er dit jaar vrijwel verspreid over het hele land hagelbuien vallen. Doorgaans zijn de gebieden waar hagel valt groter en iets meer voorspelbaar. In Friesland bijvoorbeeld hagelt het vrijwel nooit, maar daar heeft het nu ook gehageld", vertelt directeur Marien Boersma van Agriver. Ook bij Vereinigte Hagel zijn zo’n twintig schademeldingen binnen gekomen uit Flevoland.

Over de ernst van de hagelschade die de afgelopen weken is veroorzaakt kunnen de verzekeraars nog niets zeggen. "De taxaties zijn in volle gang. Het is nu nog te vroeg om daar al iets over te zeggen", aldus Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. Verzekeraar Interpolis verwacht in Flevoland aanzienlijke schade. "We hebben nog geen taxaties uitgevoerd, maar bij een van de percelen wordt gesproken van een kaalslag. Daarnaast is het fruit op dit moment vrij kwetsbaar, waardoor de schades hierin snel hoog op kunnen lopen", aldus een woordvoerder van Interpolis.

Of registreer je om te kunnen reageren.