1061 x bekeken 5 reacties

Gevaar nieuwe ziekten onderschat

Er is meer budget nodig voor onderzoek naar zogeheten invasieve exoten.

Nu is er nauwelijks capaciteit om de komst van ziekten en ziektedragers uit andere landen en de gevolgen daarvan aan te pakken. Vandaag hield de Tweede Kamer een gesprek met belangenorganisaties en onderzoeksinstituten over soorten die zich via handel of door klimaatverandering mogelijk permanent in Nederland vestigen, zoals de tijgermug en de knut. Volgens onderzoeker Bart Knols van Wageningen UR is er bij het kabinet een gebrek aan gevoel voor de urgentie van dit probleem.

"Er is een groot financieringstekort voor onderzoeksprojecten", zegt hij. "Wij hebben in ons land meer file-experts rondlopen dan deskundigen op dit gebied en dat is treurig.” Volgens Knols wilde het ministerie van landbouw in 2005 niet bijdragen aan een onderzoek naar de knut. "Toen een jaar later blauwtong uitbrak, stond de telefoon opeens roodgloeiend."
Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) vinden dat de bestrijding van ziekten en soorten die bekend zijn, goed is geregeld. Met name de veehouderij is daar volgens deze instituten ver in. Voor exoten waar weinig over bekend is, blijkt dit niet het geval.

Volgens Vincent Rijsman van het CVI is een deel van het probleem toe te schrijven aan de houding van de fabrikanten van vaccins en bestrijdingsmiddelen. Die gaan pas nieuwe producten ontwikkelen op het moment dat zij daar een markt voor zien ontstaan, maar dan is het vaak al te laat. "Op het blauwtongvaccin hebben we lang moeten wachten", zegt hij. "En dan is het nog een geluk dat het binnen een jaar beschikbaar was."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertes

  hoe meer natuur we maken.
  hoe meer vreemde ziektes we gaan krijgen onder de mensen.
  gevaarlijke ziektes.
  men zal het pas toegeven als er stemmen te winnen valt bij vekiezingen.

 • no-profile-image

  Melina Zuidam

  Vincent Rijsman heeft zelf een enge ziekte! Hij is namelijk een pathologische leugenaar! Is dat ook te verklaren? Hij heeft 2 jaar en 7 maanden een dubbelleven geleid, hij heeft zijn vriendin in de mailing genomen en zijn minnares. Beiden beloofde hij een toekomst met hen op te bouwen. Van trouwen tot en met kinderen aan toe! Leugens en nog eens leugens verspreid deze Vincent Rijsman. Hij moet zelf eens goed worden nagekeken op enge ziektes! Een beetje een verhouding beginnen met zijn secretaresse! Mocht je secretaresse worden bij het Centraal Veterinair Instituut... Beware of Vincent Rijsman!

 • no-profile-image

  jansen

  Dat komt door gentech!

 • no-profile-image

  Van den Hof

  De universiteit van Utrecht heeft zelf iemand in de COGEM. De COGEM laat allerlei proefvelden met gentech toe in de openlucht van chemische concerns als Pioneer Hi-Bred en Monsanto zonder vooraf labaratoriumonderzoek. Doordat bijv. de geur verdween van gentechrijst verdwenen de bijen in grote delen van India. Toch staat de VS op vrije handel in (nog) onveilige gentechproducten. Dit is vragen om zeer grote problemen. Maar dit Balkenende kabinet staat alleen voor de norm; "het is enkel het geld dat telt". Stop met gentech en besteedt het geld dat hiermee vrij komt aan onderzoek van overige nieuwe plagen. Ook hier in Nederland verdwijnen de bijen toevallig gelijk aan de start met de proefvelden met gentechgewassen zomaar. Zomaar? Daar moet toch onderzoek naar gedaan worden? Niet alleen naar de plagen, maar ook naar het uitsterven van nuttige insecten en bacteriën. Balkenende heeft met zijn roekeloos volgen van Bush ons land heel wat uit te leggen.

 • no-profile-image

  peter1

  mooie reactie Melina, inderdaad agd nieuws met meerwaarder, goadgoan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.