Europarlement wil steun voor schapen- en geitenhouders

De schapen- en geitensector moet een flinke duw in de rug krijgen, vindt een ruime meerderheid van het Europees Parlement. Behalve een steunbedrag per dier is een bijdrage in de kosten voor het nieuwe elektronische identificatie- en registratiesysteem dringend gewenst.

Daarnaast wil het parlement dat er een keurmerk komt dat een onderscheid maakt tussen schapenvlees van binnen en buiten de Europese Unie. Om de consumptie aan te wakkeren moet er campagne gevoerd worden voor geiten- en schapenvlees, vooral gericht op jongeren. Tevens is er onderzoek nodig de marktmacht van supermarkten.

Of deze voorstellen ook worden uitgevoerd, valt nog te bezien. Het Europese Parlement heeft op landbouwgebied geen medebeslissingsrecht. Dat kan volgend jaar veranderen als het Verdrag van Lissabon wordt ingevoerd. Dan moet er wel een oplossing worden gevonden voor de impasse die is ontstaan na het Ierse ‘nee’ hiertegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.