Redactieblog

188 x bekeken

Britse kuikens naar elf bedrijven in Nederland

De eendagskuikens die geïmporteerd zijn uit de omgeving van het bedrijf waar vogelpest is vastgesteld in Engeland zijn verspreid over elf bedrijven in Nederland.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Van een broederij op 20 kilometer afstand van het bedrijf in Shenington waar hoogpathogeen vogelpest van het type H7 is vastgesteld zijn in totaal elf vrachten eendagskuikens geëxporteerd naar Nederland. Deze kuikens zijn naar elf pluimveebedrijven in Nederland getransporteerd. "De bedrijven liggen verspreid over heel Nederland", aldus de VWA. Verdere details van de risicobedrijven wil de VWA niet geven.

De bedrijven worden vandaag en morgen bezocht door de VWA, waarbij de transportdocumenten worden gecontroleerd. Ook zullen de kuikens klinisch gecontroleerd worden. "Daarnaast zal er de komende weken nauw contact blijven met de veehouders", aldus de VWA.

De kans dat de kuikens het virus meegenomen hebben naar Nederland is volgens het ministerie van landbouw klein. "In het ei kunnen de kuikens niet besmet raken en zodra ze uitgekomen zijn, zijn de kuikens op transport gegaan", aldus LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.