Redactieblog

310 x bekeken 7 reacties

'Boer weet niet hoe hij gecertificeerd is'

Akkerbouwers en veehouders zijn vrijwel allemaal gecertificeerd, maar weten in veel gevallen niet precies volgens welk kwaliteitssysteem ze gecertificeerd zijn.

Dat blijkt uit een enquête onder akkerbouwers, veehouders en viskwekers in opdracht van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL).

Bijna 40 procent van de melkveehouders dacht gecertificeerd te zijn volgens het niet meer bestaande kwaliteitssysteem KKM. In de intensieve veehouderij zijn de ondernemers beter op de hoogte. "Een duidelijke reden hiervoor is ons niet bekend. Mogelijk komt het door verschil in management tussen de sectoren", aldus projectleider Anne-Corine Vlaardingerbroek.

Akkerbouwers en veehouders vinden het belangrijk dat een certificeringssysteem de voedselveiligheid waarborgt en dat dit internationaal is geregeld.

Het overkoepelende orgaan CBL heeft aangegeven dat er vanaf 2009 alleen nog producten in de schappen komen die Global Gap waardig zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  je moet wel gecertificeerd zijn om voor een lage prijs te mogen produceren

 • no-profile-image

  1 van de laatste zonder

  certificering kost veel tijd en geld zonder voordeel voor de houder van een certificaat.

 • no-profile-image

  pcm

  geld klopperij dacht je niet weer een instantie die van de boeren vreet

 • no-profile-image

  Rob

  Certificering opzich is goed, op deze wijze kunnen we in de landbouw ons visitekaartje afgeven aan de concument. Ook verdedigen we onze complete sector tegen schandalen.
  Helaas zijn de supermarkten niet consequent in dit verhaal, wanneer er een tekort word verwacht gooien ze alle certificeringsnormen overboord en komt er in de schappen te liggen wat er maar beschikbaar is, gecertificeerd of niet. Op dit gebied zal er nog een hoop moeten veranderen!
  Dat er ander voedsel in de schappen bij moet begrijp ik, maar biedt de consument in ieder geval de mogelijkheid om te kiezen voor gecertificeerd voedsel!

 • no-profile-image

  erik

  Certificering allemaal eigenbelang.
  Houdt een stroom ambtenaren aan het werk die zijn weerga niet kent, en die kosten worden wel verhaald op de agrarische sector

 • no-profile-image

  boer en slaaf van het systeem

  certificering , over 10 jaar overbodig, als je honger heb,eet je alles ,laat staan dat je om certificering vraagt, m a w , luxe hypocrise ten toppe, bedacht door groenlinkse milieu anarchisten!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Natuurlijk is certificering belangrijk. Zo is onze sector veel minder gevoelig voor schandalen. Als ketenorganisaties certificeren om bijvoorbeeld MRSA terug te dringen, of om dioxine te voorkomen, doet dit de sector alleen maar goed.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.