Redactieblog

1 reactie

Boer tegen boer

Peter ten Hoeve heeft gelijk. Het bestuur van Friesland Foods heeft een geraffineerd spel gespeeld bij de acties van Dutch Dairymen Board (DDB). Ze hebben een tweespalt tussen de boeren geactiveerd.

Zelf bleven ze buiten schot. Ze keurden de acties via persberichten af. Toen de fabrieken werden bezet werd alras besloten helemaal geen melk meer op te halen. Daarmee werden de boeren, die tegen dit soort acties zijn, ongewild getroffen. Hun melk werd ook niet opgehaald en dus hadden ze een probleem.

Wat doe je dan als boer? Je wordt boos. Op wie? Op de actievoerders. Zo stond de groep boeren, die geen acties wil voeren, tegenover de actievoerders van de DDB. Die voelden zich bedreigd en onder druk beëindigde men zaterdagavond de acties. De melk kon in het weekend weer worden opgehaald en verwerkt en zo bleven de schappen in de supermarkt vol.

Je houdt er een nare smaak aan over. Vooropgesteld: ik ben geen actievoerder. Toch vind ik dat het Bestuur van Friesland Foods zich gehaaid, maar schandalig heeft gedragen. Door twee groepen boeren, actievoerders en degenen die melk wilden leveren, tegen elkaar uit te spelen, bleef men zelf buitenspel. Arrogant en laf, deze introductie van de strijd "Boer tegen Boer".

Wat me ook nog bezighoudt is de vraag waarom deze strijd zich vooral bij Friesland Foods afspeelde. Waarom bleef Campina grotendeels buiten schot? We beuren allemaal ongeveer dezelfde melkprijs. Is de afstand tussen boer en bestuurder bij Campina kleiner? Of zijn er in Zuiden meer boeren, ondernemers dus, die weten dat de melkprijs uit de markt moet komen en niet uit acties?

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik

    Ik denk dat de boeren in het zuiden van het land wat meer ondernemend zijn en wat minder klagers. Dat komt in het Noorden veel meer voor. Daarom denk ik ook dat de acties daar gevoerd werden. Over het resultaat hoeven we niet te discusiëren. Allemaal verliezers. Van het arrogante Friesland Foods bestuur tot het vleugellamme bestuur van Dutch Dairymen Board. Dat is de grootste verliezer. Ze hebbben in één keer alle wapens gebruikt en in een paar dagen de oorlog verloren. Einde DDB dus. Mevrouw van Keimpema zal ander werk moegten zoeken. Je kunt bij acties maar éé keer verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.