Redactieblog

436 x bekeken 3 reacties

Blauwtong waart in Europa sneller rond dan in VS

Blauwtong verspreidt zich in Noordwest-Europa veel sneller dan in Noord-Amerika.

Wetenschappers hebben echter geen idee wat de oorzaak is van dit verschil. Dat werd duidelijk op de Epizone-bijeenkomst van tweehonderd blauwtongwetenschappers in het Italiaanse Brescia.

Er is nog veel onbekend over de interactie tussen het virus en de knutten die het virus verspreiden. Ook in Florida zijn de laatste jaren nieuwe introducties van blauwtong geweest. Deze uitbraken hebben zich echter niet verder over het continent verspreidt, terwijl de uitbraak van blauwtong type 8 inmiddels over heel Noordwest-Europa is verspreid.

De wetenschappers concluderen dat blauwtong type 8, dat in Noord-Europa rondwaart, sterk afwijkt van andere blauwtong-typen. Het verschil zit niet alleen in het serotype en de vectoren (knutten) die het virus verspreiden, maar ook in andere eigenschappen. Met name de overdacht van het virus van moeder op de ongeboren vrucht komt bij andere typen blauwtong niet voor.

Volgens de wetenschappers is er geen verschil meer tussen Noord- en Zuid-Europa. Was het in het verleden vooral een probleem in Zuid-Europa, nu geldt het risico ook voor het Noorden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  geef je te raden ;door natuur en waterschap beleid een optimaal leefklimaat voor de KNUt;;verwildering [[brandnetel;;distels ;etc]] en vernatting door die poelen voor natuur en andere idioten stanpunten

 • no-profile-image

  lot

  De reactie van Miltie zou kernen van waarheid kunnen bevatten. Roepen alleen is niet genoeg. Wie stelt een onderzoek in? In Wagenigen of Utrecht zijn vast wel studenten die willen promoveren.

 • no-profile-image

  wjk

  Ik ben het geheel eens met miltie. Door vernatting door poelen en vooral stilstaand water wordt een optimaal biotoop voor deze vlieg gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.