599 x bekeken 11 reacties

Biologische bedrijven goedkoper voor samenleving

De biologische akkerbouw en melkveehouderij kosten de samenleving jaarlijks ruim tien miljoen euro minder dan hun gangbare varianten.

In beide sectoren is de belasting van het milieu een stuk kleiner, zo blijkt uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI. De biologische melkveehouderij draagt netto 8,4 miljoen euro bij aan de samenleving. Dit komt met name door de verminderde kosten voor klimaatmaatregelen. In de akkerbouw gaat het om een bijdrage van 1,8 miljoen euro, die voor ruim eenderde is toe te schrijven aan vermeden kosten voor waterzuivering.

Voor de varkens- en pluimveehouderijsector is een vergelijking tussen gangbaar op biologisch niet te maken. Volgens het LEI zijn daarvoor te veel gegevens onbekend. Wel scoort de biologische varkenshouderij slechter op het gebied van mest en mineralen. De stikstofverliezen per dier zijn hoger dan bij gangbare boeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Een manke en een blinde hebben altijd te weinig gegevens voor een goed onderzoek.
  Dit zal het lei nooit officieel toegeven over zichzelf, maar wel te halen uit hun onderzoekresultaat.

 • no-profile-image

  Ans Jansen

  Ja, prima idee dat de PvvD een film maakt over de biologische varkenssector en de gangbare. De enige conclusie kan zijn; stop beiden; eet geen varkensvlees. Eet gezond en laat een schoon milieu achter en leef in een gezond milieu.

 • no-profile-image

  Jac

  Het LEI kost de maatschappij jaarlijks miljoenen. De maatschappij krijgt hier nop voor terug. De schade aan bossen voor de papierproduktie is schrikbarend te noemen. Om het milieu en geld te sparen is het noodzakelijk dat het Lei en andere rekenkamers, onderzoeksburo's, planburo's, enz. met ingang van nu worden gesloten zodat het personeel met deze melkertbanen op de arbeidsmarkt komt om te gaan werken bij bedrijven die werkelijk iets produceren.........

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij geeft de gangbare landbouw nauwelijks meer schade aan het milieu. Als er milieu schade zou zijn dan zou een landbouwer dat als eerste moeten merken.
  Het lei doet wel erg veel politieke uitspraken het laatste jaar, Werken hier veel mensen van groen links of van die politieke richting?

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  ok, dan alle europese boeren verplichten bio te gaan.
  Als je dan de voedselprijzen zou zien, weet ik zeker dat de consument op straat komt om bio te verbieden.

 • no-profile-image

  a nonymus

  bio is ook beter voor de gezondheid, je wordt er niet vet van, want je hebt er meer van nodig, omdat er niet veel voeding inzit. het is uitgezocht by bio krachtvoer, zal by mensenvoer wel net zo zyn. zo lost bio ook het overvoerdzyn vraagstuk op, ja het is een probaat recept voor alles, zeker als je erin gelooft. 6sgrxk gokik

 • no-profile-image

  Egbert

  klinklare onzin natuurlijk.
  Optimum ligt ergens tussen gangbaar en biologisch in.

 • no-profile-image

  Johan

  Lekker vaag: Klimaatmaatregelen en waterzuivering. Deze kosten zijn nauwelijks te kwantificeren en dan per ''vervuilende'' sector toe te delen. Dit is een stemmingmakend rapport waar we de opdrachtgever (het rijk) in herkennen. Biologisch=Politiek Correct.
  Als we de kosten per ton produkt en de opbrengsten per hectare tegenover de prestaties van biologisch boeren vergelijken dan is het duidelijk biologisch de wereldbevolking niet gevoed kan worden, allemaal linkse dromerij dud op kosten van de belasting betaler. De consument is het beste af de economische landbouw zoals die vorm heeft gekregen nu. De boer kan best beter af zijn met biologisch produceren als de overheid maar een goede prijs garandeerd. (Weer op kosten van de consument/belastingbetaler)

 • no-profile-image

  gangbaar

  Waarom maakt de pvdd nu geen film over de zeer verontreinigende biologische varkenssector ?? Stoppen met biologische varkens, ik wil een schoon milieu achterlaten voor mijn kinderen !!

 • no-profile-image

  gangbaar redt

  Volgens domme ans mogen we geen vlees eten. Wil je dan ook even vertellen wat we dan wel moeten eten en hoe dat gaat groeien zonder mest?

 • no-profile-image

  hobbes

  Ik vraag mij af of in deze berekening ook de oppervlakte qlaim meegenomen wordt. Misschien is het een betere vergelijking om de 'vervuiling' per geproduceerde kilo eens mee te nemen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.