Redactieblog

257 x bekeken 1 reactie

Aanhoudingen na fraude met slachtvee

De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft een veehandelaar, een dierenarts en twee eigenaren van slachthuizen uit Noord-Nederland aangehouden op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte.

De AID wil niet verder specificeren waar de verdachten gesitueerd zijn. "Er is geen link met de gebeurtenissen bij slachterij Friesland Beef in de afgelopen maanden. Dit bedrijf heeft met deze aanhoudingen niets te maken", aldus een woordvoerder van de AID. Alle verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

De AID had aanwijzingen dat er runderen op een slachthuis werden aangevoerd die gedood en geslacht zijn zonder een levende keuring van het vee. Bij noodslachting moet het dier op het veebedrijf nog door een dierenarts worden gekeurd en gedood. Hierbij moet de dierenarts een zogeheten C4 verklaring opstellen. Uit het onderzoek blijkt dat de dieren van veehouderijbedrijven werden gehaald door de verdachte veehandelaar en dat de dierenarts valselijk de C4-verklaring opstelde zonder een levende keuring. Hij is niet op de betreffende veehouderijbedrijven aanwezig geweest.

De dieren werden levend vervoerd naar het slachthuis, wat niet in overeenstemming is met de Europese transportverordening. De dieren werden op de slachtplaats door één van de eigenaren van de slachtplaats gedood en verder geslacht. De valselijk opgemaakte C4-verklaring werd aan de keuringsdierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit getoond.

Op hoeveel bedrijven de verdachten wrak vee hebben opgehaald is niet bekend. Ook het aantal dieren dat op deze manier geslacht is kan de AID nog niet zeggen. "Het heeft vermoedelijk in de periode van november 2007 tot half februari 2008 plaatsgevonden", aldus de AID.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dolly

    dit moest nog vaker gebeuren. het dier werd tenminste op tijd geslacht. moet je dan nog langer wachten tot de dierenarts komt dan de noodslachter bellen en wachten tot deze het dier haalt. gelijk afvoeren is toch geen dierenarts bij nodig.
    het is 1 papieren romslomp!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.