Redactieblog

336 x bekeken 4 reacties

Zes cent is teveel

Een krantenkop in het Agrarisch Dagblad: verschil in kostprijs zes cent per kilo melk op dezelfde bedrijven.

Ik krab achter mijn oor. Dat bestaat toch niet? Het schijnt wel zo te zijn. Een gerenommeerd belastingadvieskantoor produceerde de cijfers. Het lag niet aan de opbrengstprijs van de melk. Die was gelijk. Ook de verkoop van overtollige vee bracht niet noemenswaardig minder op. Aan de inkomstenkant lag het dus niet.

Dan naar het bedrijf. Daar ligt de oorzaak. De productie van de koeien was lager, evenals het vet en eiwitgehalte. Bij de kosten viel op dat de dierenarts kennelijk veel op het erf komt. Die waren soms tot tweemaal zo hoog als het gemiddelde. Ook de voerkosten waren aanmerkelijk hoger. Kortom alles was wat slechter dan het gemiddelde en dan kom je bij zes cent verschil in kostprijs.

Je vraagt je af welke boeren dit zijn. Iedere boer behoort toch een bedrijfseconomische boekhouding te hebben. Als je dan aan de verkeerde kant van het gemiddelde zit, is het de eerste taak om te zorgen dat je minstens bij het gemiddelde komt.

Wat is de moraal van dit verhaal? Kennelijk zijn er nog vele boeren met een te hoge kostprijs. Zijn dit dezelfde boeren die continu roepen om een hogere melkprijs? Misschien moet men eens in de spiegel kijken. Moet je, voordat je roept om een hogere melkprijs, niet eerst zelf het bedrijf op orde hebben? Op veel bedrijven lijkt nog grof geld te verdienen. Moeten boeren, die daar niet in slagen, zich niet afvragen of ze wellicht ook het verkeerde beroep hebben gekozen?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik heb wel bijna alle kosten in de hand niet te hoog gefinancierd redelijke produktie redelijke gehaltes, dus een goede kritieke opbrengst. Dit wil niet zeggen dat ik geen hoge melkprijs wil. De reden dat ik een goede melkprijs wil is niet zo moeilijk. Ik ben een ondernemer dus wil ik maximaal winst! Dat niet alleen, Ik zit wel boven het gemiddelde van de 25% beste, al heel mijn leven. Moet ik daarom zeggen dat de rest van de Europese melkveehouders dan maar op droog brood moeten leven. Daarvoor heb ik geen hart gekregen! Maar waarschijnlijk hebben onze "belangenbehartigers" meerdere belangen. Ik vraag mij nog steeds af welke job deze vergaderboer heeft! Is hij de volgende zuivelfusie (mischien met arla) al weer aan het voorbereiden en heeft hij daarvoor een hoge winst nodig dus een lage kostprijs dus een lage inkoopprijs nodig?

 • no-profile-image

  Jan

  Vergaderboer wat ik me bij jou afvraag is het volgende. Heb jij je ooit verdiept in wat boeren willen? U bent tenslotte als vergaderboer een belangenvertegen woordiger. Zo gedraagt u zich niet. U gedraagt zich als een slavendrijver in plaats van een belangenbehartiger. De boer moet zijn kostprijs om laag brengen. Terwijl U een drachtig samenwerkend met de politiek, industrie en andere vergaderboeren zoals u de prijs weer omlaag (melkprijs) of omhoog te brengen. Dat is wat er al jaren gebeurt. De boeren die dat niet willen of kunnen gooien het bijltje er bij neer en dae anderen gaan uit armoede maar investeren om het inkomen in de toekomst op peil te houden. Ondertussen wordt hen door hun adviseurs en de vergaderboeren verteld dat hun kostprijs nog wel een paar centen omlaag kan. Voor5 de vergaderboeren zelf is dat geen noodzaak want die krijgen wel een inkomen uit de kostprijsverhoogende berslissingen (KKM, PBB sluiten veemarkten, IBR debakel, nieuwe mestwet nu weer para maatregelenof verhoging contributies ) of dalende melkprijzen. Kost allemaal geld en levert niks op.
  Dank je wel vergaderboer voor al je inspanningen. Mag ik je eens een voorstel doen. Wat zou je er vanvinden als we alle vergaderboeren een vergoeding betalen als ze achter hun geraniums blijven zitten om zich absoluut nooit meer met vergaderen bezig te houden? Ik weet zeker dat ik dan meer verdien dan als ze wel vergaderen
  Het enige wat we van vergaderboeren verwachten dat ze vechten voor onze belangen (hoge melkprijs en geen kostprijsvehogende maatregelen) en luisteren naar wat we willen en houdt die algemene goedkope adviezen alstu blieft voor je eigen bedrijf of vrouw en vermoei ons er niet mee. Hopelijk is je ego niet te groot en neemt u dit ter harte.


  PS. Kennelijk hebt u nog nooit serieuze problemen op u bedrijf gehad, aan gezien u wel erg lichtvaardig oordeelt over uw collega's met hoge kosten. Ik weet wat het is en ik zal ze dan ook niet veroordelen. Met de verplichte IBR entingen waren het de de vergaderboeren die de gewone melkveehouders in problemen hebben gebracht en op hoge kosten hebben gejaagd.
  Don't judge a men before you walked a mile in his shoes vergaderboer

 • no-profile-image

  reactie op reactie van Ger

  Tuurlijk moet iedereen op de kostprijs letten! Ik heb ook gehoord dat als men alles teld dus ook eigen arbeid dat er zelfs 17 cent tussen zit. Maar mijn punt zit er in dat onderandere campina de melkprijs altijd omlaag praat. Ook als ik de verhalen lees van de vergaderboer dan heb ik het gevoel dat de grootste deel daarvan de melkprijs omlaag praten of het goedkeuren van een lagere melkprijs. Ik ga dan denken dat hij bij zo'n club conecties heeft. Ik heb wel recht van spreken in dit geval want ik werk met veel vreemde arbeid en kan ieder jaar voldoende aflossen. Dit houd automatische in dat ik mijn kosten laag genoeg heb! Toch wil ik een hogere melkprijs omdat ik een gezond en eerlijk produkt lever!

 • no-profile-image

  Ger

  Natuurlijk wil iedereen graag een hoge melkprijs. Ik ook. Maar daarom is het niet verkeerd te kijken naar de kostprijs. Als het verschil inderdaad zo groot is zes cent is veel - mag vergaderboer daar best iets over zeggen. Wie zich aangesproken voelt zit vaak aan de vekeerde kant van het gemiddelde. Het is toch goed dat men dan even met de neus op de feiten wordt gedrukt? Ik ben tenminste wel weer even met de neus in de cijfers gedoken.

Of registreer je om te kunnen reageren.