Redactieblog

5 reacties

Waar was Attema van Friesland Foods?

Het was een eenzaam protest van DDB deze week.

Niet vanwege de aandacht. Die was er volop. Miljoenen mensen hebben de televisiebeelden gezien van de bezetting in Nijkerk. Van het uitrijden van ons kostelijke melk over grasland. En de commentaren op de actie.

Die waren voor de DDB-mensen teleurstellend. Vooral uit eigen kring. Neem de LTO. Die moet zich zo nodig van de actie distantiëren met de opmerking dat dit hun beleid niet is. Van je collega's moet je het maar hebben! Ze vergeten dat vele van hun leden ook lid van DDB zijn!

Dan de politiek. Harm Evert Waalkens van de PvdA, u weet wel, de man die eens voorzitter van de LTO wilde worden. We moesten hem niet en nu doet hij zijn desastreus werk in de Tweede kamer. Hij kraaide voor de televisie dat het ethisch onverantwoord is dat kostbare melk wordt verspild. We moeten er poeder van laten maken en dit gratis naar Birma sturen. Hallo! Dat lost onze problemen echt op…..

Grootste afwezige vond ik echter de bestuurders van onze coöperaties, zoals Attema. Vooraan als er fusies worden aangekondigd. Onzichtbaar als de boeren protesteren. Bij de blokkade in Nijkerk kwam een duffe Friesland Foods-ambtenaar vertellen dat de markt de prijs bepaalt. Daarom wordt niet met DDB wordt gesproken over afspraken over de melkprijs.

Fout. Daar had Attema moeten staan. Hij had de protesterende boeren moeten vertellen dat ze een verkeerde koers varen. Dat laat je niet doen door een medewerker. Echte leiders staan op de barricaden. Die kans heeft Attema laten liggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Willem KIJK IS WAT ER AAN DE HAND IS bijna heel west europa staakt! Niet alleen een paar uit Nederland!

 • no-profile-image

  Ger

  Vergaderboer slaat de spijker op z'n kop. Bestuurders zoals Attema zijn mijlenver van de werkelijkheid verwijderd. De arrogantie om de actievoerders niet te woord te staan. Hoe kunnen Attema en zijn collega's dan nog verwachten dat wij nog enig coöperatief gevoel kunnen obrengen? Door hun houding wordt de afstand tussen boer en bestuurder steeds groter. Dat kunnen ze maar één verwijten: zichzelf.
  Attema heeft Friesland Foods en daarmee zijn boeren een slechte dienst bewezen. Waarom zou je nu nog trouw blijven aan je coöperatie?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Voor een groot deel ben ik het voor deze keer eens met vergaderboer, echter de keus om een marktgericht beleid te voeren ligt niet bij het bestuur van een coöperatie. Dat is een politieke keuze. Ik ben niet tegen een zekere vorm van een markteconomie, dat geeft op zich meer welvaart, maar een markteconomie hoort ingebed te zijn in politieke en sociale gedragsregels. Daar zal een coöperatie dan weer zo goed mogelijk mee om moeten gaan maar niet de markt zelf als leidraad nemen.
  Als markten ongestoord kunnen werken, is een efficiënte inrichting van de economie verzekerd, zo wordt vaak gesteld. In theorie is deze uitspraak juist, maar de werkelijkheid zit ingewikkelder in
  elkaar. Markten functioneren niet in het luchtledige, maar worden geconditioneerd door instituties.
  Er zijn regels, wetten en gebruiken waar mensen zich in het economisch verkeer aan moeten
  houden. Dergelijke instituties zijn het resultaat van besluitvorming waarbij politieke macht een
  doorslaggevende rol speelt. Economische en politieke macht gaan dus in belangrijke mate samen. Concurrentie
  op markten leidt tot concentratie van ondernemingen en van kapitaal. Diegene die het minst last heeft van morele
  principes hebben het meest succes. De meest gewetenloze bereikt uiteindelijk de top. Hoe wil je dat laatste rijmen met de uitgangspunten van een coöperatie?

 • no-profile-image

  willem

  Ik geef Attema groot gelijk om niet naar zulke flauwekul heen te gaan. Jullie boeren hebben de hoge kostprijs zelf gerealiseerd, en vergelijken met andere landen kan niet, In duitsland kost het quotum de helft van hier, en in farankrijk kost het niets daar zit nog voldoende in de nationale reserve. Denemarken hoor je ook niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zonder deze actie word de melk straks ook wel weer duurder.

 • no-profile-image

  .

  Friesland foods heeft geen belang bij een hoge melkprijs. De leden hebben dat maar je kunt zien dat er in Nederland niet veel aan gedaan wordt! Ik ben blij dat die paar mensen in Nederland mee doen. Dit heeft tot gevolg dat de acties in Duitsland beter werken! Hier zijn wij echt geschiedenis aan het schrijven! De meesten doen mee en daardoor berijken we zeker wat! Wij hebben de politiek al zover gekregen en dat is helemaal al niet slecht. Dus de eerste resultaten zijn er al nu de melkprijs nog!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.