Redactieblog

354 x bekeken

Voorraad vaccin blauwtong op

Nederland is door de grote voorraad vaccin tegen blauwtong heen.

Bij de centrale distributeur van diergeneesmiddelen AUV is geen vaccin meer beschikbaar, meldt het ministerie van landbouw. Dierenartsen hebben naar verwachting nog wel voorraden.

De levering van de laatste 2 miljoen doses door producent Intervet loopt enige vertraging op meldt het ministerie. De laatste partij van 2 miljoen doses zou eind mei beschikbaar komen, maar dat wordt nu enkele weken later. "Leverancier Intervet heeft inmiddels al 4 miljoen doses geleverd, terwijl ze volgens het contract in mei 1 miljoen doses zouden leveren en in juni opnieuw 1 miljoen doses, waarna in juli 4 miljoen doses beschikbaar zouden komen. Je kunt dus niet zeggen dat de levering achter loopt", aldus een woordvoerder van LNV.

Producent Intervet spreekt niet van vertraging in de levering. "We hebben altijd gezegd dat het eind mei begin juni beschikbaar komt en daar ziet het ook naar uit. Het wachten is op de veiligheidscontrole die het vaccin vrij moeten geven. Naar verwachting wordt het vaccin volgende week vrij gegeven", aldus een woordvoerder van Intervet.

LNV verwacht niet dat de uitstel van de levering gevolgen heeft voor de vaccinatiecampagne. "Hoewel er nu bij het verdeelcentrum voor diergeneesmiddelen geen voorraad vaccin meer is, verwachten wij geen problemen. De tweede vaccinatie van runderen en geiten mag tussen de twee en zes weken na de eerste vaccinatie. De vertraging in de levering is zo kort dat deze tweede vaccinatie niet in de problemen komt", aldus LNV.

Het Productschap Vee en Vlees voorziet eveneens geen problemen. "Er is geen nood aan de man. Het vaccin is de voorraad uit gevlogen en daar zijn we heel blij mee. De vaccinatiecampagne loopt veel beter dan we hadden verwacht", aldus een woordvoerder van PVV. "Al blijft het voor individuele veehouders wel lastig als ze van de dierenarts te horen krijgen dat ze even moeten wachten met het vaccineren."

Of registreer je om te kunnen reageren.