Redactieblog

171 x bekeken

'Voldoende capaciteit snelle vaccinatie bluetongue'

Dierenartsen verwachten voldoende capaciteit te hebben om rundvee, schapen en geiten snel te vaccineren tegen bluetongue.

Dat zegt de dierenartsenorganisatie KNMvD. "Doordat het vaccin nu eerder beschikbaar komt, kunnen we efficiënter werken dan aanvankelijk. Bedrijven kunnen nu in één keer helemaal gevaccineerd worden, terwijl bij de beperkte beschikbaarheid van het vaccin eerst het jongvee gevaccineerd zou moeten worden om vervolgens de volwassen dieren op een later moment te vaccineren", vertelt Arjan den Hartog van de KNMvD.

Nu er meer vaccin beschikbaar is in mei, verwacht de KNMvD ook veel voordeel bij de planning en communicatie naar de veehouders toe. "We hoeven veehouders nu waarschijnlijk niet teleur te stellen wegens gebrek aan vaccin."

Eugene van Rooij van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR is positief over het vroeger beschikbaar komen van het vaccin. "Al het vaccin dat eerder ingezet kan worden biedt voordelen." De vaccinatiestrategie hoeft volgens het CVI niet worden aangepast nu er meer vaccin beschikbaar is. "Het beste is om de aangegeven strategie van minister Verburg aan te houden, al kunnen de verschillende fasen wel sneller achter elkaar. Uiteraard kan bij voldoende vaccin ook naar efficiëntie in het werk worden gekeken."

Of registreer je om te kunnen reageren.