16 reacties

Voedselcrisis toont verwaarlozing van landbouw aan

De huidige voedselcrisis toont aan dat de landbouw is verwaarloosd.

Doordat iedereen verslaafd is geraakt aan dalende prijzen, is er tientallen jaren te weinig geïnvesteerd in de sector.
Dat zei onderzoeker André Faaij van de Universiteit Utrecht vandaag tijdens een door de PvdA georganiseerde bijeenkomst over biobrandstoffen in de Tweede Kamer. Volgens Faaij heeft de voedselcrisis de landbouw terug op de agenda geplaatst. De prijsstijgingen van de afgelopen maanden tonen aan dat investeringen in efficiëntieverbeteringen noodzakelijk zijn. De opkomst van biobrandstoffen maakt dit probleem nog eens extra urgent.

Desondanks is de onderzoeker geen tegenstander van hernieuwbare energie. Integendeel, hij denkt dat met de benodigde investeringen bio-energie een belangrijke rol kan spelen in de mondiale energievoorziening. Van belang is dan wel dat wordt ingezet op de tweede generatie biobrandstoffen en dat er duidelijke duurzaamheidscriteria aan de productie daarvan worden verbonden.
Organisator van de bijeenkomst EU-parlementariër Dorbette Corbey is zeer kritisch op biobrandstof. Zij vindt dat de bijmengplicht van 10 procent omgezet moet worden in een streefwaarde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gevoelig

  Beste mr. Simpel, als jij nou het lef zou hebben je gevoel en je verstand samen zou gebruiken, dan zou je gevoel zeggen dat je er geen verstand van hebt. En als je je verstand zou gebruiken dan zou dit je zeggen dat je het verkeerde gevoel hebt.
  Je zou best een koppel kunnen vormen met Linda, ik lees in haar reacties overal gevoelens. Jammer dat het verstand de reacties hierop niet kan weerleggen.
  Dan zou ik toch een raar gevoel krijgen............ Maar ja, jullie kunnen altijd nog kiezen voor het nuchter verstand.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Heren collega's, rustig aan.
  Als er iets is wat de mensen zeker niet gaan doen , dan is dat minder vlees eten.
  Ook al hebben de vegetariers hier een punt, we eten veel meer vlees dan nodig,
  drinken veel meer alcohol dan nodig, eten veel te veel suiker ,verbruiken te veel energie enz.
  Iedereen wééét dat,
  Niemand verandert zonder dat het moet.
  En onze democratie kan niet tegen de wil van het volk regeren.
  Dus collega's, blijf kalm, doe zoals iedereen, verander niet.

 • no-profile-image

  M

  Het enige wat de voedselcrisis aantoont is dat de wereld overbevolkt raakt...

 • no-profile-image

  Harm

  Tuurlijk Linda, overal even tegenaan zeiken, zonder onderbouwing. Ga jij maar lekker een broodje sojaschroot, palmpitschilfers of al die andere restprodukten uit de humane consumtie opeten.
  De veehouderij verwerkt jaarlijks een enorme hoeveelheid reststromen die voor de mens onbruikbaar zijn. Daarvoor mogen die dieren van mij best een beetje mais, tarwe etc bij krijgen.
  Maar jullie soort wil alleen maar ergens tegen zijn, kom eens met feiten.

 • no-profile-image

  Carlo Simpel

  Beste Linda Je hebt voor een heel groot deel gelijk.Probeer deze herenboeren echter maar niets te leren ze hebben het lef niet om gevoel en verstand samen te gebruiken en tellen kunnen ze ook al niet want in de vleesindustrie verdienen zij ook nog de minste centen.In de zon zit ook vitamine D. Vlees is overbodige luxe.
  Best wel us lekker maar tegen welke prijs.Te hoog naar mijn idee.

  Groet Mr. Simpel

 • no-profile-image

  gert

  t,is de warm weer ,de bbq-paketten in de supermarkten zijn niet aan te slepen,terwijl half nederland beweert vegetarier te zijn

 • no-profile-image

  nuchtere

  Linda, je springt van het ene forum naar de andere met hetzelfde verhaal. Ik mis een reactie op tegenargumenten over waterverspilling in de column "eisen aan schoon water niet overal strikt toepassen"
  Wel sportief blijven en reageren.
  Als je de argumenten van "Berend Botje" en "Nuchtere Medemens" kunt weerleggen, dan blijft je geloofwaardigheid misschien in stand.

 • no-profile-image

  Een grotere varkenshouder

  Ik ben het eens als ik de beelden zie van bv theime. Zo wil ik ook geen varkens houden. Dat is niet goed. Maar wat is het probleem zo worden er ook geen varkens meer gehouden in nederland en in het grootste deel van europa. Want dat is ook dieren leed. Ze schetsen dat het zo is. En dat we dieren afbeulen. Maar wie dat doet is een dief van zijn eigen portomonee. Dus dat doet geen enkele boer in nederland. Iemand die wil presteren moet zijn dieren behaaglijk verzorgen, zodat het dier zich opzijn gemak voelt anders kan hij nooit top draaien. We moeten nooit bestreiden dat thijmen niet gelijk heeft. Maar je moet zeggen dat je zo ook geen varkens wilt houden. Want dat is het punt .

 • no-profile-image

  iemand

  Ja Linda
  Het circeltjes moet ROND blijven.

  En wat dierenleed betreft. Het is nergens zo goed voor dieren geregeld als in Nederland

 • no-profile-image

  Jan-Willem

  Nee hoor M, deze crisis toont helemaal niet aan dat de wereld overbevolkt is. Men heeft onderzocht dat de wereld 35 miljard mensen kan voeden..

 • no-profile-image

  berg

  Linda, volgens je niet hoe eea in elkaar zit. Dus laat je dan ook niet door dat domme linkse gevoel leiden.
  In nl is het dierwelzijn op zodanig hoog niveau dat geheel europa er van kan leren. Ten tweede, het produceren van bio brandstoffen kost meer energie dan dat het opleverd. Dus al wij nu eerst eens ophouden met het stoppen van alle goede granen in mestvergisters en teelten voor bio brandstoffen, maar deze gronden en granen gebruiken voor menselijke consumptie, dan zijn we volgens mij uit de problemen. Maar met al het linkse gekonkel komt er steeds meer vlees uit landen waar dierwelzijn niet op de agenda staat. Dus daar meoeten wij ook mee stoppen, vlees uit nl is lekker, gezond en geproduceerd op een diervriendelijke veilige manier.

 • no-profile-image

  c

  en jan willem ter aanvulling op jou reactie is er zelfs genoeg plaats dat de wereld dankzij de innovatieve boeren alle energie kan winnen dmv biogewassen daarvoor te telen en tevens heel de wereld kan voeden. linda wat jij stelt is de grootste onzin. 40 ha grasland levert 1 miljoen liter melk op en dan nog eesn de nodige tonnen aan vlees. als we vegetarier zouden worden was er een zeer groot tekort. het vee eet met name altijd nog veel dingen op die een mens niet eet, en dat word omgezet in hoogwaardig voedsel, welke de mens hard nodig heeft om aan zijn vitamines te komen. we zijn altijd nog herbivoor en carnivoor. dan erbij degene die stellen dat het zielig is om dieren te doden zijn zelf de ergsten voor de dieren, want zouden we ze niet eten zouden ze niet leven ook. wat is er erger, ik vind het dier niet het leven te geven

 • no-profile-image

  eva

  Hallo Linda,
  Ik ben zeer benieuwd hoe jij al dat plantaardige voedsel voor menselijk consumptie wilt gaan produceren zonder mest......

 • no-profile-image

  freek

  We hoorde 10 jaar geleden de kreet wie de boeren nu laat stikken heeft straks niets te bikken. En ja hier is het dan!!! Laten we met ze alle stoppen met het eten van vlees melken we alle koeien tot ze van ouderdom omvallen in het weiland het zelfde met kippen en schapen en we laten alle varkens gewoon los in de natuur (en de stad)
  Maar laten we dan ook stoppen met de consumtie van suiker want daar kunnen we energie uit halen. Ik vindt die hele branstof gebeuren nergens op slaan bouw een grote kern centrale en alle auto`s op waterstof,Al die grote boten van amerikaanse marine gaan op atoom kracht maar niet die grote container schepen ,want hoe denkt men dat dat in de toekomst moet gaan gebeuren zonder de olie gaan we terug naar het zeilen rond de wereld (go VOC).Maar gelukkig heeft de nl regering onze kern centrale in de dodewaart gesloten zou erg handig zijn, of hebben ze hem al weer open gegooit? weet het niet ben al zolang niet thuis geweest.ps je moet in houte speelgoed gaan investeren gaat een grote handel worden met een stijgende olie prijs/het op raken van olie (waar plastic van gemaakt word) later. freek
  ik moet gaan melken de koeien lopen net de stal in 2 uur werk 650 koeien

 • no-profile-image

  linda

  De verspilling van voedsel in de intensieve veehouderij is de echte verwaarlozing van het probleem. als alle landbouwgronden waar nu veevoeder wordt geteeld gebruikt wordt om plantaardig voedsel rechtsstreeks voor mensen te verbouwen dan is de voedselcrisis opgelost.
  Tevens geen dierenleed meer, geen ziekteuitbraken, geen waterverspilling, geen vaccinaties. Een win/win situatie voor moeder aarde.
  Meat the truth mensen, het probleem plus de oplossing ligt op je bord!

 • no-profile-image

  jolanda

  BETRAPT......in Meijel woont geen meneer Simpel dus dat is je eerste leugen en men zegt eens een boef altijd een boef. Linda wanneer kom je eens gezellig bij mij op het bedrijf koffie drinken trek er maar een hele dag voor uit want je krijgt van mij een cursus "hoe gaan agrariers om met moeder natuur". geloof me ik sta geheel open voor je, want uit je teksten kan ik halen dat je ergens iets heb horen luiden maar nog steeds niet weet waar de klepel hangt.....nou die zal ik je wel aanwijzen. groetjes Jolanda

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.