Verdubbeling Polen door krapte arbeidsmarkt

Het aantal Polen in Nederland is de afgelopen vier jaar verdubbeld tot 45 duizend.

Daarbij gaat het vooral om arbeidsmigranten die zich in Brabant en in de tuinbouwgebieden hebben gevestigd, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De snelle toename van vooral Poolse mannen is het gevolg van de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004. Aanvankelijk golden er nog wel belemmeringen voor arbeidsmigranten, maar sinds de openstelling van de grenzen op 1 mei vorig jaar kunnen Poolse werknemers gemakkelijk in Nederland aan de slag.

De immigranten die zich vanaf dat moment hier hebben gevestigd, wonen met name in Brabantse gemeenten en in tuinbouwgebieden zoals het Westland, de bollenstreek bij Hillegom en Lisse, de omgeving van Aalsmeer en de Streek rond Enkhuizen. Het CBS zegt dat het 'voor de hand ligt hier een relatie met de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt te veronderstellen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.