Redactieblog

262 x bekeken 1 reactie

Veepro roept op tot verplichte vaccinatie bluetongue

Vee-exportorganisatie Veepro roept de Nederlandse overheid op om het vaccineren tegen bluetongue alsnog verplicht te stellen.

Op dit moment worden runderen, schapen en geiten op vrijwillige basis gevaccineerd tegen de ziekte.

"LTO Nederland en het ministerie van landbouw zouden de moed moeten hebben om hun standpunt te herzien, nu Duitsland, België en Frankrijk hebben besloten verplicht te vaccineren", aldus Veepro. Ook de overdraagbaarheid van het virus van koe op ongeboren kalf is volgens de organisatie reden om over te gaan op verplichte vaccinatie.

Veepro voorziet grote problemen bij de export van fokvee, omdat de vaccinatie van een exportdier individueel geregistreerd moet zijn. "Een vaccinatie moet geregistreerd worden in het I&R-systeem, waar de veehouder zelf melding van moet maken. Omdat veel veehouders nog niet weten welke dieren hij wil aanhouden en welke hij wil verkopen, zal dit niet direct aangemeld worden, waardoor het lastig wordt om aantoonbaar te maken welke koeien gevaccineerd zijn", verwacht Veepro. Bij verplichte vaccinatie is dit eenvoudiger.

De keuze voor vrijwillige vaccinatie tast volgens Veepro het imago van de Nederlandse veehouderij aan. "Hoe geloofwaardig wordt Nederland in de wereld als andere erkende rundveelanden wel verplicht vaccineren en Nederland dat niet doet", vraagt Veepro zich af.

Het ministerie van landbouw ziet geen aanleiding om het huidige beleid aan te passen. "De vaccinatiecampagne loopt heel goed. Er is veel belangstelling voor de vaccinatie. We hebben bewust gekozen voor vrijwillige vaccinatie omdat verplichte vaccinatie vaak op weerstand stuit", aldus een woordvoerder van LNV.

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Die veepro dat is toch dat clubje handelaartjes dat in het verleden voor een appel en een ei de beste vaarzen van je wilde kopen om te exporteren en je lieten zitten met de vaarzen die graag zou willen verkopen. Nee met deze boeven heb ik geen medelijden, ga aan het werk stelletje lutsers!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.