2 reacties

Veel slachterijen hebben geen juiste milieuvergunning

Ruim driekwart van de bedrijven in de vleesindustrie beschikte eind vorig jaar nog niet over een milieuvergunning die aan alle Europese eisen voldoet.

Dit is voornamelijk te wijten aan de complexiteit van de regelgeving en de beperkte capaciteit van gemeenten, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Vrom onder vijftig ondernemingen.

Sinds 31 oktober vorig jaar moeten grote industriële en agrarische bedrijven voldoen aan de Europese IPPC-richtlijn over milieuverontreiniging. Vlak voor die datum bleek slechts een handjevol slachterijen en vleesverwerkers over een vergunning te beschikken die daaraan beantwoordde. Veel ondernemingen ontbeerden een deugdelijk milieubeleidsplan of monitoringssysteem.

De verantwoordelijkheid voor de actualisering van de milieuvergunningen ligt bij de gemeenten. Volgens Vrom zijn veel vergunningen niet of onvoldoende aangepast omdat de regelgeving ingewikkeld is en gemeenten, gelet op de capaciteit, hieraan geen prioriteit geven. Om dit te verbeteren, werkt het ministerie samen met de vleessector aan een Nederlandse samenvatting van de oorspronkelijke Engels tekst van de regels.

Of de situatie sinds oktober vorig is verbeterd, is onduidelijk. Evenmin is bekend of eenzelfde beeld ook voor de intensieve veehouderij geldt. Grote veehouders moeten ook aan de IPPC-richtlijn voldoen. Eerder deze week tikte Brussel Nederland op de vingers voor het onvoldoende naleven hiervan. Acht andere lidstaten kregen eveneens een reprimande.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cor Rupt

  Inderdaad. Red Dear, erg toevallig inderdaad. Kapotmaken van een mooie sector.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Wie brengt dit item onder de aandacht?
  PvdD/Milieudefensie, Wakker Dier cs?
  Of mw Hertsenberg?((bouwde zelf zonder vergunning een zwembad in het Veluws Natuurmassief.....

  Het moment van publiceren is tttttte toevallig....

Of registreer je om te kunnen reageren.