Redactieblog

Veedieven teisteren Italië

Italiaanse veehouders kampen met veedieven.

De Italiaanse voorzitter Sergio Marini van de Italiaanse boerenbond luidt de noodklok. "Er worden jaarlijks 100.000 dieren van het land geroofd. Het gaat om runderen, paarden, schapen en geiten", aldus Marini in de Italiaanse krant La Stampa. In het midden en zuiden van Italië zijn de problemen het grootst.

Een gerechtelijks onderzoeksteam uit Verona heeft onlangs 42 veedieven gearresteerd in Zuid-Italië. De veedieven laden kuddes op afgelegen weides op, om ze vervolgens met vervalste transportdocumenten te vervoeren.

Vee wordt naar een van de illegale of gemeentelijke slachthuizen gedirigeerd, waar de verantwoordelijken een oogje dichtknijpen. Volgens de onderzoekers liggen de vleesverwerkingsbedrijven vooral in Zuid-Italië. Het vlees wordt hier clandestien tot vlees verwerkt. "De controle op herkomst is volledig afwezig. Ook wordt vlees met kleurstoffen bewerkt om het er beter te laten uitzien", meent Marini.

De schade die veehouders oplopen door de veedieven loopt in de miljoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.