Redactieblog

343 x bekeken

VWA: aantal verdenkingen bluetongue neemt toe

Het aantal verdenkingen op nieuwe gevallen van bluetongue neemt toe.

Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) . Tot nu toe zijn er nog geen nieuwe besmettingen vastgesteld. Viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) voorziet dat de eerste besmettingen zich elk moment kunnen openbaren.

"De knutten zijn al behoorlijk actief en met de hoge nachttemperaturen is het risico op besmetting vrij groot. Je ziet ook dat paarden weer last hebben van paardenexceem, een teken dat de knutten weer zeer actief zijn." Hoewel ook voor bluetongue een incubatietijd geldt, is het moeilijk in te schatten wanneer de eerste gevallen aandienen.

"We hebben een relatief zachte winter gehad, waardoor de knutten mogelijk al eerder dieren geïnfecteerd hebben. Omdat er dit jaar nog eer besmettingshaarden zullen zijn als vorig jaar, is de kans op vroege besmettingen ook groter", aldus Van Rijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.