Redactieblog

652 x bekeken 2 reacties

Uitstraling

Mensen hebben een bepaalde uitstraling. Je hoeft ze niet te kennen om toch te weten hoe ze zijn, alleen al doordat ze er op een bepaalde manier uitzien, een bepaalde houding hebben, bepaalde kleren dragen.

Belangrijk is ook: de auto. Toen ik vanochtend, 82 kilometer per uur rijdend op een 80-kilometerweg, werd ingehaald door een Mercedes GL 420 CDI 4Matic, wist ik meteen dat daar een slecht mens in moest zitten, iemand die met illegale handel, kinderarbeid en belastingontduiking een fortuin bijeen heeft gefraudeerd. En die niet eens erg vindt om dat ook uit te stralen: 'ik ben een proleet en ik heb lak aan iedereen'. Ook boeren hebben wel eens een verkeerde uitstraling. In de uitzending van Zembla over de megastallen deze week figureerden twee Brabantse veehouders die in Duitsland megastallen exploiteren. Deze maakten een olijke indruk, hetgeen niet helemaal paste in de rampensfeer die Zembla probeerde te scheppen. Het gebrek aan mediatraining straalde de broers uit de ogen, hetgeen niet altijd goed overkomt. Zij leken het niet erg te vinden om uit te stralen: 'ik ben varkenshouder en ik heb lak aan iedereen'. Ook overheden willen vaak een speciale uitstraling bereiken. Door ons gemeentebestuur wordt nogal eens gewezen op het prachtige groene karakter van de gemeente in het rustgebied Achterhoek. Men beoogt een toeristische uitstraling. In werkelijkheid doet de gemeente er alles aan om het groene karakter van het buitengebied juist aan te tasten. Er zijn vergevorderde plannen voor megastallen en nieuwe industrieterreinen. Heel erg zijn de acht nieuwe windmolens, gebouwd door agrariërs. Op dit moment naderen zij hun voltooiing. Deze reusachtige gevaartes kan men vanaf vrijwel elke plek in de gemeente bewonderen. Voor een impressie zie www.fietsenindeachterhoek.nl/hagenwind. Met hun gestalte roepen deze windmolens de argeloze toerist reeds van verre toe: 'blijf hier weg, hier wonen alleen maar domme bestuurders, cynische boeren en suffe milieubeschermers en wij hebben lak aan iedereen'. Uitstraling, het is allemaal niet zo gemakkelijk. Mannen met hoeden, wat stralen die eigenlijk uit?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel Gockel

  Over 200 jaar moeten de huidige windmolens die er dan nog over zijn opgenomen worden in de monumentenlijst.
  Het natuurgebeuren in Nederland heeft een heel hoog hobbyïsme gehalte. Veel geld wordt uitgegeven aan de aankoop van boerengrond. De heb is het einde van het vermaak. Dan blijkt dat Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten etc. geld nodig hebben om de natuur in te richten ( dat is afhankelijk van wie het op dat moment in die organisatie voor het zeggen heeft) en te beheren. Hoezo biodiversiteit. Nee, de niet inheemse bomen moeten gekapt worden. Nee, het bos moet meer een open bos worden. Zeg dan gewoon de houtprijs is hoog en we kunnen het geld goed gebruiken voor inrichting en of beheer. Nee na jaren blijkt dat het erg veel geld kost. Dan maar terug naar af. Dat is goedkoper: agrarisch natuurbeheer is de oplossing.
  De intensieve veehouderij is voor Nederland en zeker voor de financiële partijen die erbij betrokken zijn erg belangrijk. De burger heeft niets met die sector. Het stinkt, de dieren worden niet goed behandeld. Net als die goudvis in de vissekom. Deze gaat te vroeg dood en die houden de burgers en buitenlui voor hun plezier. De intensieve veehouderij houdt de dieren om de mensen te voeden. Maar dat was die burger en buitenmens nog niet opgevallen.
  Als de intensieve veehouderij in Nederland niet wenselijk is, spreekt dat dan duidelijk uit. Stel deze veehouders schadeloos als ze er mee moeten stoppen en de productie verplaatst moet worden naar bijvoorbeeld het voormalige Oostblok. Dat was toch de strekking van het Lei-onderzoek naar de inkrimping van de intensieve veehouderij.
  Trouwens, kan iemand aangeven wat de natuurwinst is van het nieuw aan te leggen Wieringermeer en nog wat andere onder water te zetten polders in Zeeland. Voorzover ik weet komen in dat nieuwe water geen planten of bomen voor die voor zuurstof produktie en opname van CO2 kunnen zorgen. Dat doet de akkerbouw wel, maar water???
  Nu gaat er ook geld uitgetrokken worden voor landschapsbeheer. Grote gebieden in Nederland kunnen daar niet meer voor in aanmerking komen. Het landschap is ontsierd door de torenhoge windmolens en in een hoeveelheid dat je denkt in een technologisch bos verstrikt te zijn geraakt. Dus de Flevopolders kunnen geen subsidie ontvangen voor landschapsbeheer? Het zal mij benieuwen.
  Nu in Brabant maar ook elders met subsidie de lelijke agrarische schuren zijn afgebroken, blijft er toch nog de horizonvervuiling over. Vanuit de verre omgeving is het provinciehuis te zien en andere hoge gebouwen in Den Bosch. Zou men de subsidie voor het landschapsbeheer nu gaan inzetten om die torens gedeeltelijk af te breken? De horizon wordt hierdoor wel mooier in het groene Brabant. Of worden de nieuwe windmolens in het buitengebied ermee afgebroken? Vergissing, ze hadden daar nooit mogen komen.
  Maar waar kunnen die windmolens dan staan? Ja, zou het kunnen op plekken waar veel wind is. Op een flatgebouw, bijvoorbeeld op die 2 nieuwe torens van 140 meter hoog in Den Haag. Ja, waar ze ambtenaren in gaan huisvesten om te werken, overdag dus.
  Of wat denk je van een windmolen op dat hoge provinciehuis in Den Bosch.
  Er zijn ook een aantal kerken die een hoge toren hebben. Niet slopen als ze geen functie meer hebben, een windmolentje erop. Dat is een onderwerp voor TNO voor onderzoek. Dat mag subsidie kosten.
  Nu gaat er in België en in Nederland voor de kust een giga windmolenpark komen. Zal de EU eisen dat de natuur aldaar gecompenseerd moet worden. Dat zal een grote oppervlakte vergen voor compensatie. Kunnen we dan West Nederland niet gelijk ontpolderen. Hoeven we de dijken ook niet meer op te hogen, dat spaart geld.
  De landbouw ontvangt in Europa te veel subsidie. Dat moet verminderen en ontkoppeld worden van de produktie. De voorraden in de pakhuizen moeten verdwijnen. Anno 2008 is dat beleid een heel eindje uitgevoerd. En nu schrikt men wakker. Wereldwijd stijgen de voedselprijzen. Dat was een verrassing!!!! Zo maar ineens en uit het niets stijgen de voedselprijzen. De boeren zijn blij, dat ze eindelijk betaald worden voor hun harde werken.
  Maar niet elke boer en tuinder is blij, zoals ook niet de mensen in de ontwikkelingslanden.
  Vele jaren later en vele veranderingen verder en de hongerdood dreigt in de ontwikkelingslanden opnieuw de kop op te steken. Ondanks alle goede bedoelingen. Regeren is vooruitzien en dat is en blijft moeilijk. Met alle gevolgen van dien voor boeren, burgers en buitenlui in Nederland, EU en ver daarbuiten.
  Elke verandering......., maar slechts de verandering blijft.

 • no-profile-image

  hobbes

  Willem, lees de boerderij van deze week even en dan vooral de ingezonden brief van de betreffende varkenshouder. Dan weet je ook hoe zembla de boel bedonderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.