12 reacties

'Stop speculatie met voedsel'

Het is ethisch onverantwoord om bij voedselschaarste te speculeren op stijgende prijzen van levensmiddelen.

Banken en beleggingsinstellingen moeten daarom stoppen met het aanbieden van fondsen die dit mogelijk maken, zegt europarlementariër Ieke van den Burg (PvdA).

Door de crisis op de wereldvoedselmarkt wordt het voor beleggers steeds interessanter zich op de termijnmarkten voor agrarische producten zoals graan, suiker of vlees te begeven. Door de snelle prijsstijgingen kunnen zij hoge winsten behalen. Banken en andere financiële instellingen spelen hierop in door speciale fondsen aan te bieden. Volgens Van den Burg is dat immoreel.
"Boeren en handelaren houden hun voorraden nu nog langer in afwachting van een betere prijs", zegt de PvdA-politica. "Hierdoor neemt de schaarste nog verder toe. Het is natuurlijk ethisch heel bizar dat je in tijden van voedselschaarste producten op de markt brengt die dit in de hand werken." Van den Burg beschuldigt Robeco en het Belgische KBC ervan winst te behalen over de ruggen van de allerarmsten.
De europarlementariër roept daarom beleggers op om geen gebruik te maken van dergelijke beleggingsproducten. Zij hoopt op een grote tegenbeweging, zoals bij de clusterbommen. Onder druk van de publieke opinie staakten de afgelopen jaren veel financiële instellingen hun investeringen in deze wapens. Wetgeving tegen speculatie op voedselprijzen is niet mogelijk, denkt Van den Burg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie uit de Lier

  die arme mensen uit bijvoorbeeld afrika kunnen het voedsel niet meer betalen?
  laat me niet lachen
  hoor je iemand over die terrorist Mugabe die miljoenen mensen het voedsel onthoud, zijn land afbreekt, de graanschuur van afrika
  waarom horen we dan al die linkse rakkers niet.
  trouwens 30 % van alle delfstoffen zitten in afrika in de grond

 • no-profile-image

  sloeber

  Blijkbaar mag een boer alleen voor afbraakprijzen produceren.Tenminste ik heb de Pvda nooit horen protesteren tegen de dumpprijzen.De prijzen voor tarwe waren 30 jaar geleden nog hoger dan nu, al die tijd is de prijs alleen maar naar beneden gegaan. Daardoor konden corrupte regeringen hun bevolking met een heeel klein beetje geld tevreden houden, in iedergeval net genoeg om van te leven. Als er dan iets verandert door hoge olieprijzen en minder aanbod van voedsel dan is er een probleem. Het enige wat men dan kan verzinnen is dat het eten te duur is dus er moet meer voedsel geproduceerd worden. Dat de boeren in de hele wereld op die manier tot op het bot uitgebuit worden is blijkbaar niet erg. Dit zal bovendien niet leiden tot een duurzame landbouw. Wat er moet veranderen is dat ook de armste mensen in de wereld een menswaardiger bestaan verwerven,en niet meer voor eeen paar euro in de week moeten werken.

 • no-profile-image

  Paul

  Ik dacht dat de PVDA juist voor vrije markt was, en afschaffing van landbouwsubsidies.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waren die garantie prijzen ,die de pvda heeft afgeschaft om oneerlijke conccurentie met boeren in de derde wereld te voorkomen, toch nog niet zo gek

 • no-profile-image

  gli

  Met z'n allen (nou is dat wel helemaal waar) waren we de mening toegedaan dat wereldvrijhandel het medicijn was voor alle kwalen. Ja toch!!! WTO was het!! Dan moet niemand zitten zeuren dat dat bij eten (voedsel noemen ze dat officieel) toch een beetje moeilijk werkt. Niet dat ik mensen wil laten verhongeren. Verre van dat! Maar de rijke landen en internationale organisaties dienen dit op te lossen, niet de individuele agrarier. Kom nou! Als die wat wil doen zal hij van zijn geringe meer opbrengsten wel iets afzonderen voor goede doelen, waaronder het lenigen van de honger.
  Laat ieder internationaal georienteerde er wel van doordrongen raken dat voedselrellen internationaal gezien levensgevaarlijk zijn! Als de maag leeg is bij grote groepen mensen zal dit tot wereldwijde moeilijkheden leiden. Ja vast en zeker!

 • no-profile-image

  Michiel van Ormondt

  Helemaal eens met de stelling. Eerste levensbehoeften mogen niet ten prooi vallen aan de regerende hebzucht. Nav andere reacties; een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in de EU blijft nodig, voor zelfvoorzienendheid en bescherming van boeren. De historie van het GLB heeft aangetoond dat het beide doelen haalt.
  Boeren in Afrika worden uitgeknepen door de vrije markt, tussenpersonen, niet door de EU. De Wereldbank, gerund door de VS en dus voorstander van een vrije markt, promoot dit.

 • no-profile-image

  sander

  Dit is echt onzin meneer van den Burg! Ik ga er wel van uit dat mensen zoals u, die zich op een behoorlijk niveau begeven en bewegen, eerst nadenken voordat er impulsieve uitspraken gedaan worden. Een voedselschaarste kun je op wereldnivo niet creeren, die is er gewoon echt!! Dit is echt niet een kwestie van boeren die hun produkten even wat langer vast houden, dit is gewoon markt werking! Dat financiele instellingen hier fondsen en produkten voor uitgeven is heel normaal, deze volgen gewoon de markt en de markt heeft altijd gelijk!!!

 • no-profile-image

  c

  schandalig zeggen ze pfff, ze hebben het zelf zo toch gewillen. laat het maar gebeueren de boeren zijn er bij gebaat misschien. in de olie is dit toch ook. weet je wat schandalig is, dat is dat we een land vol met regelkevers hebben die miljarden per jaar kosten. het zijn net onverdelgbare insecten die zichzelf alleen maar vermeerderen

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Wetgeving tegen speculatie op voedselprijzen is niet mogelijk, denkt Van den Burg. Maar er kan wel een oproep gedaan worden tot solidariteit en goed fatsoen, want daar ontbreekt het volgens mij, in de huidige tijdgeest, waar rendement het hoogste goed is, voornamelijk aan.
  Er is geen bevel tot solidariteit, juist daarom moeten wij mensen met elkaar solidair zijn. Achter elke solidariteit is het bewustzijn te vinden, dat niemand uit zich zelf flink, getalenteerd, succesvol enz. is. Als het je goed gaat, heb je altijd veel hulp en solidariteit van anderen ervaren. Je hebt geluk gehad, en dat wens je anderen ook.

 • no-profile-image

  meuleman wim

  Het probleem van voedselschaarste zal alleen maar toenemen. Na adam en eva is de wereldbevolking gaan groeien, dit is niet te stoppen of wil de pvda net als in china geboortebeperking? Er komen steeds meer mensen op de wereld. De wereldbol word steeds voller.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

 • no-profile-image

  Eddy Vermorken

  Laten we dan in eerste instantie de WTO afschaffen. Dit orgaan zorgt er al jaar en dag voor dat Amerikaanse boeren zogenaamd zonder subsidie maar wel met bedrijfssteun van de overheid producten wereldwijd dumpen waardoor de gewone niet Amerikaanse boer nauwelijks een inkomen kan behalen. Is het gek dat de Europese boer doet wat hij nu doet?

  Hetzelfde zien we nu gebeuren met biofuel. In Europa kunnen we geen rendabel project opzetten omdat met Amerikaans overheidsgeld gesteunde biobrandstof in Europa verkocht wordt waar niemand tegen kan concurreren.

  Zijn er nog politici of landbouwkundigen onder ons welke de de ecologische landbouw kennen? Gewoon producten gebruiken uit de eigen streek, heel logisch maar in deze tijd bijna ondenkbaar. Deze wijze van landbouw is goed voor de CO2 huishouding maar blijkbaar slecht in de ogen van de WTO.

  Maar wie is er in Den Haag of Brussel nog deskundig op dit gebied? De PvdA heb ik hier maar zelden op kunnen betrappen. Voor veel andere partijen geldt overigens hetzelfde. Dit belooft wat!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.