Redactieblog

372 x bekeken

Schapenhouders wachten niet bewust met vaccinatie

Schapenhouders gaan niet met opzet langer wachten met het vaccineren tegen bluetongue. Dat verwachten de voorzitters de LTO vakroep schapenhouderij en de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS).

Ze zeggen dit in reactie op het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren om nog even te wachten met de vaccinatie tegen bluetongue. Aanleiding voor dit advies is dat nog niet bekend is hoe lang het vaccin werkt. Door later te vaccineren zou het middel beter kunnen werken tijdens de verwachte piek in de ziekte van eind augustus tot oktober.

"Schapenhouders zullen vooral praktisch kijken naar het vaccineren", verwacht voorzitter Sjraar van Beek van de vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland. "Schapenhouders zullen vooral kijken naar een praktisch moment van vaccinatie en het moment waarop de dierenarts beschikbaar is. Zeker voor de grotere bedrijven is het een hele organisatie om de schapen te vaccineren. Het moment waarop ze geschoren worden lijkt praktisch een goed moment omdat de dieren dan allemaal al in de hand zijn."

Erich Rhöse van de LWPS verwacht dat schapenhouders zo snel mogelijk willen enten. "We willen deze ellende niet nog een keer meemaken. We kunnen beter zo snel mogelijk vaccineren en ik ben best bereid om als het nodig is in het najaar nog een keer te enten op eigen kosten. Dan ben ik goedkoper uit dan bij een nieuwe uitbraak."

Of registreer je om te kunnen reageren.