Redactieblog

5 reacties

'Schapen nog niet inenten'

Het is beter schapen niet met spoed te vaccineren tegen bluetongue, maar hier mee te wachten tot juni of juli.

Dat zegt bluetonguedeskundige Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor dieren (GD).

"Het is nog niet bekend hoe lang het vaccin tegen bluetongue immuniteit oplevert. Vast staat dat de immuniteit na de vaccinatie eerst toeneemt en daarna langzaam afneemt. Het is daarom verstandig ervoor te zorgen dat de optimale bescherming gelijk loopt met de periode waarin het virus het meest actief is. Dit was voorgaande jaren in september en oktober. Schapen kunnen daarom beter in juni of in juli gevaccineerd worden", aldus Vellema.

Voor runderen adviseert Vellema niet te wachten. "Deze worden twee keer gevaccineerd, waardoor aangenomen mag worden dat immuniteit langer werkt."

Vaccinproducent Intervet bevestigt dat nog niet bekend is hoe lang het vaccin werkt. "We weten dat het vaccin werkt en dat het veilig is. Door de tijdsdruk tijdens de vaccinontwikkeling hebben we nog niet kunnen onderzoeken hoe lang het werkt", aldus verkoopdirecteur Paul van Aarle. Op het advies om te wachten met vaccineren wil Intervet niet reageren.

Viroloog Eugene van Rooij van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR onderschrijft het advies van de GD niet. "De producent garandeert de werkzaamheid van het vaccin. Het maakt niet uit of de dieren in mei of in juli worden gevaccineerd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jenny van de Wege

  Wellicht wil de GD het enigszins beperkt aantal vaccins veilig stellen voor de melkveehouderij want deze sector is voor de GD van groter economisch belang dan de schapensector?

 • no-profile-image

  Eddy Vermorken

  Het aantal knutten in het weiland neemt inmiddels schrikbarend toe. Het lijkt erop dat dhr. Vellema vooral een "papier" deskundige is. Of wellicht denkt hij dat wat in Friesland gebeurt gelijk op gaat met de rest van Nederland. In ieder geval in Zeeuwsch-Vlaanderen loopt de natuur zeker 3 weken voor op Friesland. Het is in Zuid Nederland dan ook de hoogste tijd om de vaccinatie campagne te starten.
  Gelukkig heb ik meer verstand van gewasbescherming.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Tuurlijk, beter eerst weer dooie laten vallen, zodat we werk houden en het virus zich weer verspreiden kan. GOED advies. Of hadden de collegae veeartsen geklaagd dat alles tegelijk komt?

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  Interessante uitspraak van de deskundige welke meende dat BT-besmetting tijdens de dracht vooralsnog geen oorzaak zou wezen voor het grote aantal kalveren wat geboren werd met (hersen)afwijkingen.

  Wat mij persoonlijk nog blijft verbazen is de bestelde hoeveelheid vaccin. Met de huidige I&R-systemen is toch te achterhalen hoeveel herkauwers er in Nederland één of twee vaccinaties dienen te krijgen.....

 • no-profile-image

  chris uit brabant

  vorig jaar waren de schapen hier eind juli al allemaal doodziek van de blauwtong en gezien de incubatietijd dus begin juli al besmet.
  toen was de besmette knut nog in opkomst, met het mooie weer van nu en inmiddels veel meer besmette knutten hoop ik dat het vaccin nog op tijd is.
  volgende week enten en dan hopen dat de schapen nog niet besmet zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.