Redactieblog

580 x bekeken

Relatie blauwtong en verwerpen

Bij driekwart van de koeien waarbij verwerping heeft opgetreden zijn antistoffen aangetroffen tegen blauwtong.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren. In de bloedmonsters die werden ingezonden zijn geen aanwijzingen dat veelvoorkomende infecties als Neospora, BVD, Salmonella of IBR een rol spelen bij het verwerpen.

De toename van het aantal verwerpers vond vooral plaats in het zuiden en oosten van Nederland. Vorig jaar werden deze gebieden ook zwaar getroffen door de ziekte.

De GD kreeg vanaf juli 2007 ongeveer 20 procent meer inzendingen van bloedmosters van runderen die verworpen hadden. Daarnaast kreeg het bedrijf 45 procent meer verworpen vruchten aangeboden voor onderzoek. Deze vruchten werden niet standaard onderzocht op blauwtong. Bij de vruchten was geen duidelijke toename te zien van de bekende oorzaken van verwerpen.

De gezondheidsdienst concludeert op basis van deze gegevens dat er een sterke aanwijzing is tussen het toegenomen aantal verwerpingen en blauwtong.

"Meer dan een relatie kan met de huidige analyses niet worden gegeven omdat het om onderzoek achteraf gaat", aldus de GD. Op basis van het aantal ingezonden verworpen vruchten of het aantal bloedmonsters van koeien die verworpen hebben kan de gezondheidsdienst niet concluderen dat er meer verwerpers zijn door blauwtong.

Op basis van inseminatiecijfers van het Nederlands Rundvee Syndicaat blijkt wel dat er in de blauwtongperiode meer inseminaties per koe nodig waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.