213 x bekeken 2 reacties

Rekenkamer: betere informatievoorziening EHS nodig

Provincies moeten het kabinet beter op de hoogte houden van de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Landbouwminister Gerda Verburg heeft de informatieplicht afgezwakt, maar dat is volgens de Algemene Rekenkamer in strijd met de wens van de Tweede Kamer.

De EHS is vorig jaar door het parlement aangemerkt als ‘groot project’. Die status verplicht Verburg de Tweede Kamer jaarlijks op de hoogte te houden van de voortgang. Desondanks heeft zij besloten minder zware eisen aan de informatievoorziening door de provincies, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, te stellen. De Rekenkamer vindt dat hierover snel duidelijkheid moet komen.

Het controle-orgaan van het kabinet is ook kritisch op het begrotingsbeleid. De aanleg van de EHS wordt betaald uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Vorig jaar stortte het kabinet daar 439,2 miljoen euro in, terwijl de provincies slechts 263,7 miljoen uitgaven. Volgens de Algemene Rekenkamer vereist een adequaat begrotingsbeheer dat de betalingen van het rijk en de bestedingen van de provincies gelijke tred houden.

Lees ook Kritiek op kritiek Rekenkamer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  voor natuur is er altijd geld genoeg

 • no-profile-image

  Gerrit

  Het is zo , dat de provincie als wetgever en uitvoerder optreed en alle democratie opzij schuift en door manipulaties met de volgorde van het besluiten en het instukjes kappen daarvan , zodat nog enkel zienswijzen kunnen worden ingediend , worden de boeren voor paal gezet en is het slikken of stikken .
  De boeren moeten de kosten opbrengen
  De vergoeding van E 135.°° -ha is een lachertje als je de lasten in ogenschouw neemt .
  Gerrit

Of registreer je om te kunnen reageren.