253 x bekeken 3 reacties

PvdD: Slachtpremie is prikkel voor transport zieke runderen

Het systeem van slachtpremies moet dusdanig worden aangepast dat het transporteren van zieke en kreupelen koeien minder lucratief wordt.

De Partij voor de Dieren wil hierover op korte termijn een debat met landbouwminister Gerda Verburg en de Tweede Kamer.

Voor runderen die niet naar het slachthuis vervoerd worden, krijgt de veehouder geen slachtpremie. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme is het voor boeren daarom lucratief liggende en kreupelen koeien toch te laten transporteren. "Dit systeem heeft ertoe geleid dat door malafide veehouders alles op alles wordt gezet om koeien naar het slachthuis te krijgen", zegt zij.

Vandaag stelde de partij schriftelijke vragen aan Verburg de kwestie rondom Friesland Vlees. Dat bedrijf had 'een grote aantrekkingskracht op malafide veehouders en handelaren die aan zieke en kreupele runderen nog geld wilden verdienen'. Verburg moet daarom de slachtlijsten openbaar maken, vindt Thieme.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Heeft de PvdD dan ook het lef om een knuppelpremie voor te stellen? Dat voorkomt transport van zwakkere dieren.

 • no-profile-image

  veehouder

  al hadden ze nou de noodslachtplaatsen gehouden hadden we DIT gezeik ook niet gehad maar nu dat iedereen een slecht ter been zijnde koe mag slachten worden ook die dieren aan de hoogste bieder verkocht

 • no-profile-image

  boerin

  Ik dacht dat de slachtpremie gekomen is ter compensatie van de zeer lage prijzen die de boeren voor hun geslacht vee krijgen.DUS HELEMAAL GEEN PRIKKEL VOOR LEVEREN VAN WRAK VEE!!!!!!!
  Voor wrak vee krijg je geen drol, de kosten zijn hoger als de opbrengst.
  PvdD heeft weer iets gevonden om tegen boeren te schoppen.!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.