Boerenblog

Productschappen inkrimpen

Waarom maken we van alles een probleem? Als voorbeeld de Productschappen.

Hun functie verandert, maar we doen kennelijk alles om het bij het oude te houden. En we hebben er allemaal een mening over.

Welnu, ik kan er kort over zijn. Ze moeten allemaal worden ingekrompen tot serviceorganisaties. Ik ben het eens met Henny Swinkels van de Van Drie Groep. Alleen service, geen belangenbehartiging. Daar pleit hij voor bij het Productschap Vee en Vlees. Belangenbehartiging kunnen de steeds groter wordende dragende organisaties zelf wel doen.

Dat is ook het geval bij het Productschap Zuivel. Met Friesland Campina is 80 procent van de zuivel straks in één hand. Natuurlijk heeft die het voor het zeggen. Waarom dan nog een dure organisatie in stand te houden?

Ook bij het Productschap Tuinbouw is men zoekende. Het blijkt moeilijk een goede voorzitter te vinden. Geen wonder. Ook de toekomst van het PT is niet helder. Welke voorzitter van formaat heeft dan zin om aan te treden?

De conclusie is duidelijk. De organisaties in land- en tuinbouw veranderen en de Productschappen zijn gelijk gebleven. Dat kon heel lang omdat er goedbetaalde bestuurszetels waren. En we moeten niet vergeten: door de toenemende concentraties is het aantal bestuurders veel groter dan het aantal zetels. Dus, wat men heeft wil men behouden.

Ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren. Geen boer heeft iets met Productschappen. De huidige belangenbehartigers in de Landbouw hebben het al moeilijk genoeg om een krachtig geluid te laten horen. Daar hoeft geen gepapagaai van een krakende Productschapwagen uit het verleden meer bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.