Ontwikkelingssteun meer gericht op klimaat en landbouw

In plaats van exportsubsidies krijgen ontwikkelingslanden voortaan steun voor projecten op het gebied van water, klimaat en energie.

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking stelt jaarlijks 120 miljoen euro beschikbaar voor infrastructuurontwikkeling in veertig landen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige regeling voldoet volgens Koenders niet meer en houdt bovendien te weinig rekening met duurzaamheidsaspecten. Onder het nieuwe regime, dat volgend jaar ingaat, krijgen China en India geen steun meer. Volgens Koenders zijn deze landen voldoende ontwikkeld om zonder deze subsidie te kunnen.

Morgen presenteert hij samen met minister Gerda Verburg van landbouw plannen voor de versterking van de landbouw in ontwikkelingslanden. In een nota geven zij aan hoe zij overheden, organisaties en bedrijven gaan ondersteunen bij het bevorderen van economische groei en verdeling in plattelandsgebieden. Het is nog niet bekend hoeveel geld daarmee gemoeid is.

Of registreer je om te kunnen reageren.