Redactieblog

Onderzoek naar Q-koorts bij kleine herkauwers

In opdracht van het ministerie van landbouw wordt een onderzoek begonnen naar Q-koorts bij kleine herkauwers.

Onderzocht wordt in welke mate Q-koorts voorkomt bij kleine herkauwers en welke mogelijkheden er zijn om deze ziekte aan te pakken. Daarnaast wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om veehouders zo veel mogelijk te informeren over de maatregelen om verspreidng tegen te gaan.

In een derde deelproject worden bedrijven, waar dit jaar Q-koorts wordt vastgesteld, uitgebreid begeleid en onderzocht om meer te weten te komen over het ziekteverloop van Q-koorts op bedrijfsniveau.

Het onderzoek kost de sector 37.187 euro. Het ministerie van landbouw en volksgezondheid dragen ook bij aan het onderzoek.

Q-koorts is een zoönose die in de meeste gevallen van kleine herkauwers wordt overgedragen op mensen. De ziekte veroorzaakt koortsachtige verschijnselen, maar kan ook long- of hartproblemen of abortus veroorzaken. In Noord-Brabant was vorig jaar een grote uitbraak onder de bevolking van Herpen. Vorige week kwam een uitbraak in een Limburgse zorginstelling aan het licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.