Redactieblog

185 x bekeken

NAJK: sector moet zelf risico's oplossen

Risico's in de land- en tuinbouw moeten meer door de sector zelf worden opgelost.

Dat vindt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). "Om niet gezien te worden als sector die steeds de bedelhand moet ophouden bij de overheid in tijden van overmacht, ondersteunen wij het beleid om risico’s meer door de sectoren zelf op te laten lossen", aldus NAJK.

NAJK vindt wel dat er voor de overheid nog een flinke taak ligt om te komen tot een goed alternatief voor ondernemers. "Dit begint bij het beter communiceren van welke risico’s voor de ondernemer zijn en wat zij van de overheid kunnen verwachten."

De organisatie voor jonge agrarisch ondernemers neemt dit standpunt in na een brede discussie met haar leden. "Iedere ondernemer zou een risicoanalyse voor zijn eigen bedrijf en omstandigheden moeten maken, om zo bewuster keuzes te kunnen maken."

NAJK vindt dat er binnen ketens afspraken gemaakt moeten worden tussen ketenpartijen over het dragen van schades die de hele keten betreffen. "De partijen schieten momenteel te veel in de verdediging in het geval er sprake is van schade", aldus NAJK. De organisatie pleit verder voor meer mogelijkheden om risico’s te verzekeren, zoals een brede weerverzekering. De organisatie pleit voor eenduidige regelgeving binnen de de EU om risicomanagement te ondersteunen, zodat geen oneerlijke concurrentie tussen de lidstaten ontstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.