2 reacties

Minder controles bij legpluimveehouders

Legpluimveehouders krijgen voortaan minder vaak inspecteurs op hun erf.

De overheid gaat nu gebruikmaken van de resultaten van IKB-controles, zo volgt uit afspraken die landbouwminister Gerda Verburg vandaag met de sector heeft gemaakt.

Kern van het nieuwe systeem is dat het Controlebureau Pluimvee en Eieren (CPE) en de Algemene Inspectiedienst (AID) putten uit de gegevens van IKB Ei. Deze zijn opgeslagen in een centrale databank, waar de overheidsdiensten direct en zonder tussenkomst van derden toegang toe hebben. De sector voert de controles uit en de overheid houdt daar toezicht op.

De kostenbesparing per bedrijf hangt af van de grootte, maar is volgens Hans Schouwenburg van PVE vrij beperkt. Voor kleine pluimveehouders scheelt het bijna niets en grote ondernemingen houden enkele tientallen euro’s over. Weliswaar komen de kosten voor CPE-controles te vervallen, maar daar staat een hogere IKB deelnemersbijdrage tegenover.

"Als je kijkt naar harde euro’s levert het niet veel op", zegt Schouwenburg. "Maar dat is ook niet de enige reden dat wij dit doen. Er bestaat bij pluimveehouders veel irritatie over dubbele controles en inspecteurs die dezelfde vragen stellen. Het is winst dat wij daar iets aan hebben kunnen doen."

De afspraken veranderen niets aan de IKB-eisen. Wel is een aantal sancties aangepast. Zo kan een ondernemer bij wie twee keer dezelfde afwijking is geconstateerd, rekenen op een boete van maximaal 4.500 euro.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kippenboer

    Dit is iets waar wij ons jaren sterk voor hebben gemaakt. Er is inderdaad een overdaad aan regels. Maar wij ggaan stoppen. Succes er mee.

  • no-profile-image

    John Timmermans

    In mijn jaren als melkboer, varkensboer, legpluimveehouder, en akkerbouwer moet ik eerlijk zeggen dat er verdrietige tijden zijn geweest en altijd zullen blijven onder de boeren behalve in oorlogstijden en wanneer er is een tekort. De boer zelf heeft in feiten nooit het roer in handen, het komt altijd van hogerhand zogouw als er weer iemand een paar letters geleerd heeft dan verschijnt hij op het boeren erf, want hij weet het, de landbouw diplomas van de boer hangen aan de muur maar hebben geen waarde meer, de grootste schuldige zijn de landbouw ministers uit de stad die zeggen gewoon de boeren hebben geen verstand van de milliue en de natuur. In feiten de boer is zelden gewaardeerd voor het werk wat hij doet. dan nog een veel grotere schuldige is www.wakkerdier.org, die helpen zo vlug mogelijk de boer ten gronde. Neem bv de legpluimveehouders krijgen minder inspecteurs op hun erf. Inspecteurs hebben bij de boer niks te maken. De boer is als kind opgegroeit en die weet door zijn ondervindingen en zijn geleerdheid wat de inspecteur niet weet. Wakkerdier wil het liefst alle boeren opruimen of teminste wil de boer het leven zo zuur maken dat hij het bijl er bij neerlegd. Wakkerdier heeft ervoor gezorgd dat Nederland als eieren exporteur direct 9% verloor. Als die groep opgeruimd kon worden dan zou er weer meer kans zijn voor een helder outlook voor de boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.