Redactieblog

278 x bekeken 5 reacties

Laatste zuivelfusie een feit

Gelukwensen voor Wantenaar en Attema voor de Zuivelfusie.

Dankzij hen is de laatste grote zuivelfusie in Nederland er gekomen. Directeuren speelden in dezen geen rol.

Wat nu nog rest zijn randverschijnselen. Zoals DOC in Hoogeveen, Cono Beemster en coöperatie Rouveen. Die fungeren hoogstens als luis in de pels van Friesland Campina. Ze kunnen bestaan zolang ze een hogere of vergelijkbare melkprijs uitbetalen.
Daarna kunnen ze zich naadloos aansluiten. Met verrekening van het eigen vermogen.

Daar moeten de leden van de kleine coöperaties nu al rekening mee houden. Als ze straks willen aansluiten, zullen ze de portemonnee moeten trekken. Of, wanneer ze een sterk eigen vermogen hebben, kunnen ze misschien beuren. Want met gesloten beurzen zal het niet meer gaan.

Dat is nieuw in de fusie tussen Friesland Foods en Campina. De leden van Friesland Foods krijgen de meerwaarde van hun onderneming uitbetaald. Dat zijn forse bedragen. Ik heb al eerder geschreven dat ik een getal met zes cijfers tegemoet kan zien. Dat hebben de Campina leden niet. Sterker nog, uit hun eigen vermogen moeten ze meebetalen aan hetgeen wij krijgen.

Kennelijk doen ze dat met groot genoegen. Ik las dat de leden van Campina unaniem akkoord gingen met de fusie. Men was zelfs lyrisch over de nieuw te vormen onderneming. Bij Friesland Foods was men iets gematigder: daar was 99 procent voor de fusie.

Ook dat leert ons iets. Stemmingen via de ledenraad geven op geen enkele wijze de stemming onder de leden weer. Het lijkt er op dat de leden massaal achter de fusie staan. Dat is niet waar. Er zijn genoeg die mordicus tegen zijn. Die stem wordt niet gehoord. Dat zijn onder meer de leden, die vorige jaar al vertrokken. Plus de leden die nu nog afscheid nemen. Dat is de enige wijze om je stem te laten klinken.

Zelf blijf ik. Ik was voor de fusie. Vind het jammer dat het weer zo'n ouderwetse coöperatie is geworden. Dat maakt het vorstelijk bedrag, dat ik kan beuren, niet goed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Hoera voor de fusie, nu alleen nog ieder lid zijn stem terug geven in de algemene vergadering en de ledenraad afschafen dan zijn we weer waar we wezen moeten de cooperatie van voor de jaren 70 toen de ledenraden er kwamen en de cooperatie niet meer functionerden zoals het hoort.

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Mijn felicitaties krijgen zij ook.
  Friesland is een rijdende trein welke al jaren goed op de rails staat.
  Het beste is te zorgen dat deze trein niet helemaal voor jou hoeft te stoppen.
  Moet dit wel?Dan kost het geld.

 • no-profile-image

  DJ

  Een cooperatie, die zo'n groot verschil in melkprijs tussen grote en kleine bedrijven hanteert (tot 2 cent per liter) heeft mijn goedkeuring niet. Waarom moet ik als kleine melkveehouder de dure melk van mijn grote buurman betalen; erg oncooperatief!!

 • no-profile-image

  grasboer

  Hoera,80 % van de melkveehouders is de komende jaren weer verzekerd van een te lage melkprijs.
  Weinig concurrentie meer ,dus de bazen kunnen lekker achter over leunen en met dikke bonussen weer vertrekken na jaren wanbeleid(Sanders bijv),die stomme boertjes betalen het toch wel .
  Vooral de kleintjes die worden nog eens extra uitgebuit
  Wees er maar blij mee ,Vergaderboer

 • no-profile-image

  Ger

  Vergaderboer is te neerbuigend over de mogelijkheden van DOC en Cono. Dat zijn gezonde coöperaties, die vele nieuwe initiatieven ontwikkelen. Tien jaar geleden, toen Coberco en Friesland in het huwelijksbootje stapten zei men ook al dat de kleine coöperaties nooit konden overleven. Welnu, ze zijn er nog en betaalden intussen uitstekende melkprijzen uit.
  Ik vind het jammer dat wij in Brabant geen alternatief als DOC en Cono hebben. Ik denk dat velen wel zouden willen overstappen. Immers, de grote coöperaties bieden geen hogere melkprijs, er is geen inspraak en ze praten je een voortdurend schuldgevoel aan over de vorming van het eigen vermogen.
  Wat heb je daar aan? Op het eigen bedrijf heb ik zorgen genoeg. Daar hoef ik de zorgen van Friesland Campina niet meer bij. Vooral omdat je stem geen enkele waarde heeft. Je moet volledig vertrouwen op de Wantenaars en Attema's. Die hebben er in het verleden weinig van gebrouwen. Zou dat nu veranderen? Ik geloof er niets van. Daarom, ik hoop dat DOC en CONO sterker en sterker worden. Alleen dan hebben we kans op een redelijke melkprijs.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.