Redactieblog

3 reacties

LTO Noord en AJK stappen uit Veenweidepact

LTO Noord en AJK Krimpenerwaard willen uit het Veenweidepact stappen.

Aanleiding voor dit besluit is het dalende vertrouwen in het aankoop- en verplaatsingsbeleid van de overheid. In verband met natuuraanleg moeten agrarische bedrijven verplaatsen uit de Krimpenerwaard. "De toegezegde actieve aankoop op basis van schadeloosstelling en het overleg daarover verlopen uiterst moeizaam. Er zijn toezeggingen gedaan, maar we moeten concluderen dat de inzet tekort schiet om vertrouwen te houden in de aanpak", aldus LTO Noord.

Gedeputeerde Joop Evertse van Zuid-Holland, tevens voorzitter van het Veenweidepact, reageert teleurgesteld. "Ik was in goed overleg met de organisaties. Het hele project is een grote operatie, waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Het is niet dat we ruzie hebben, maar ik begrijp heel goed dat LTO Noord het als brancheorganisatie flink voor haar kiezen krijgt. De emoties bij dit megaproject lopen soms hoog op, zeker voor bedrijven die moeten verplaatsen."

Evertse vindt het niet verstandig dat LTO wil opstappen. "Je kunt bij dit soort processen beter meepraten. Ik ben dan ook altijd bereid om met ze in gesprek te gaan om bij het pact te blijven. In het pact is overigens vastgelegd dat partijen niet zomaar op kunnen stappen. Er komen dan eerst gesprekken met een onafhankelijke bemiddelaar of de problemen alsnog opgelost kunnen worden."

De gevolgen voor de uitvoering van het Weidepact zijn volgens Evertse beperkt. "Er zijn meer dan tien partijen in het pact. Als er dan twee opstappen is het erg jammer, maar het zal de voortgang verder niet enorm vertragen. Ook al zijn de landbouworganisaties hele belangrijke spelers. Het verplaatsen van bedrijven is bovendien een individuele afweging, daarvoor maakt het niet uit of de belangenorganisatie wel of niet bij het pact zit."

LTO Noord blijft het Weidepact op twee hoofdpunten ondersteunen: herstructureren van de landbouw en realisering van natuurgebieden op basis van duidelijke en harde politieke uitgangspunten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Dit is het duivelse dillemma waar de belangenbehartiging vaak in zit. Zonder mee te praten gaat het ook door. Ben je er wel bij kun je de scherpe randen er wat afhalen, vaak ook niet meer dan dat. Ben je er niet bij wordt er over je gesproken.

 • no-profile-image

  gert

  lto mag wel meepraten,maar wordt blijkbaar niet serieus genomen.pas op voor taxateurs van dlg ,dan kom je erbekaaid af

 • no-profile-image

  LTO

  Niet meedoen kan beter zijn. Wel meedoen kan misbruikt worden door nadien te stellen dat "in overleg met LTO is besloten tot.....", en dit terwijl LTO falikant tegen is.
  Zo kan met stemmingmakerij o.a. de media gevoed worden om zieltjes te winnen, en wordt de landbouw op achterstand gezet met haar eigen constructieve opstelling. Niet doen dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.